A nap sztorija – Ez történt 1969. július 19-én, Békés megyében

2019. július 19. 13:56 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. július 17-én megjelenő Békés Megyei Népújság.

Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma egy gyermekvédelemmel foglalkozó tudósítás, egy a divatos papírruhákról szóló hír, továbbá egy szarvasi horgásztáborban készült riport kerül reflektorfénybe. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

Válási árvák - Kevesebb a fiatalkorú bűnöző - Pártfogó mozgalom

"A megye városaiban és községeiben működő gyermek- és ifjúságvédelmi albizottságok hasznos tevékenységet folytatnak, és az utóbbi években munkájuk nyomán megnőtt az erkölcsi, társadalmi tekintélyük. Széles körű aktívahálózattal dolgoznak, melynek tagjai egyszerű munkások, KISZ-fiatalok, pedagógusok, a rendőrség, valamint az állami és társadalmi szervek képviselői. Általában az a tapasztalat, hogy működésük rendszeres és munkájuk iránt ma már egyre inkább fokozódik az érdeklődés, nagyobb segítséget kapnak a munkahelyektől, állami és társadalmi szervek vezetőitől, tanácsoktól.

 

Egyre nagyobb a szükség a gyermekvédelemre(forrás: childhub.org)

Egyre nagyobb a szükség a gyermekvédelemre (forrás: childhub.org)


E munkát erősíti majd az az akció is, amit a megyei bizottság ez év végére tervez. Gyermek- és ifjúságvédelmi hetet rendeznek, melybe be akarják vonni a legszélesebb rétegeket Az akció keretei között változatos programot biztosítanak, különböző filmvetítéses előadásokat ankétokat, vitákat rendeznek.

Megyénkben még mindig sok a veszélyeztetett gyermek. Elsősorban az alkoholizmus okozza a legtöbb bajt, az ilyen családok gyermekein feltétlenül segíteni kell a városokban, falvakban egyaránt. Ezenkívül még mindig magas a házasságon kívül született gyermekek száma. A múlt évben az 1967. évi adattal szemben 40-nel több gyermek született házasságon kívül. Sok az úgynevezett válási árva is. Megyénkben évente 700-800 házasságot bontanak fel a bíróságok, s ennek következtében átlagosan 1000-1200 gyermek marad édesapa, illetve édesanya nélkül. Neveltetésük szintén veszélyeztetett ezáltal, örvendetes viszont, hogy a fiatalkorú bűnözök száma lényegesen csökkent az elmúlt években, s ez a bizottságok munkájának is köszönhető. Igen jó a kapcsolatuk a rendőrséggel, a gyámhatóságokkal és kialakult az úgynevezett pártfogói mozgalom. Ennek lényege, hogy a fiatalkorú bűnöző mellé becsületes, köztiszteletben álló édesapákat, édesanyákat neveznek ki a munkahelyeken, községekben, akik figyelemmel kísérik életüket, segítenek a helyes útra térítésben.

Megyénkben jelenleg 1600 gyermek van állami gondozásban, s évente 300-400 kerül ilyen helyzetbe, de ugyanennyi, vagy valamivel több is azoknak a száma, akik elhagyják az intézeteket. Ez köszönhető a családi életek rendeződésének, de abból is adódik, hogy sokan már kinőnek az állami gondozás alól, illetve nagykorúvá válnak. A bizottságok elsősorban azokkal a gyermekekkel foglalkoznak, akik nevelőszülőknél élnek. Figyelemmel kísérik életútjukat, sorsukat. Munkájuk során sokszor tesznek tanúbizonyságot áldozatkészségükről, emberségükről, s nemes tevékenységükért köszönet jár."

K. J.


Mai kommentár: A 20. század közepén kezdődő társadalmi átrendeződés, az életvitelben bekövetkező hatalmas változás magával hozta a családok státusának gyengülését. Korábban a válás vagy a házasságon kívül született gyermek meglehetősen ritka volt. Az emancipáció és a feminizmus előretörésével ezek a társadalmi mutatók egyre növekvő tendenciát mutattak. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek száma a legmagasabb az 1970-es években volt, ekkor nagyjából 35 ezer kiskorú élt állami gondozásban. A folyamat az 1960-as évek végén erősödött fel, ezért valóban köszönet járt és jár ma is mindazoknak, akik ez ellen, a gyermekek érdekében tevékenykedtek.

Az 1997-es Gyermekvédelmi törvény hozott változást: a törvény kimondta, hogy a gyermek legfőbb érdeke, hogy a családjában nőjön fel, és ezt kell minden eszközzel elősegíteni.

2010-es években a szám stagnált, jelenleg 21 500 gyermekvédelmi gondoskodásban élő 85 százaléka kiskorú, 15 százalék pedig utógondozott fiatal. Ez az arány nagyjából megfelel az európai statisztikáknak.


 

Papírruha-akció

"Tudomásunk szerint Magyarországon eddig csak két vállalat hozott forgalomba papírruhát és ezek közül az egyik a Békés megyei Univerzál Kiskereskedelmi Vállalat. A hamar közkedveltté vált papírruhából rövid idő alatt körülbelül 5000 talált gazdára. A hölgyek nem panaszkodhatnak az új árura, hiszen könnyű és szellős, amellett igen olcsó. A szakemberek szerint négy-öt mosást is kibír.

A papírruha sikere inspirálta az Univerzál vezetőit arra, hogy meghirdessék az úgynevezett papírruha-akciót Hétfőtől, július 21-től két héten át az a vásárló, aki a vállalat üzleteiben 200 forinton felüli értékben vesz karton-, illetve selyem nyári ruhát vagy bakfis ruhát, az ráadásként tetszése szerint választhat egyet a 15 féle papírruha közül. Ez az árukapcsolás hasonló a vállalat tavalyi, nagy sikerű akciójához, amikor minden cipővásárló ingyen kapott egy pár zoknit."

 


Mai kommentár: Az 1960-as évek végére a fogyasztói szemlélet eléggé megerősödött a nyugati országokban, így az eldobható tárgyak igen népszerűvé váltak. Az egyszer használatos műanyag evőeszköz vagy az eldobható öngyújtó már a mindennapi élet része, logikus lépésnek tűnt hát, hogy a ruhanemű is bekerüljön a sorba. Ez magyarázza azt az őrületet, ami a papírruha megjelenésekor mutatkozott.

Egy papírgyárral kezdődött minden. Az amerikai Scott Paper Company vécépapírt, papírszalvétát, és egyéb szokványos termékeket gyártott. 1966-ban újítottak, színes termékekkel álltak elő, amelyek promóciójához nagyon olcsón papírruhát kínáltak. Rendkívül népszerű lett az új ruhadarab. Művészek sora használta ki az anyagban rejlő lehetőséget.
A korabeli, Kádár János nevével fémjelzett magyar hatalom hiába óvta népét a nyugati divathullámtól, az mégiscsak begyűrűzött és a beszámoló szerint a Békés megyei Univerzál Kiskereskedelmi Vállalat az elsők között fedezte fel a papírruhában rejlő kereskedelmi potenciált.

A trend csak röpke 3-4 évig tartott, mert persze kiderült, hogy a textil ruha kényelmesebb, de addigra már hazánkban is százezer számra adták el a látványos papírruhákat.


 

Horgász-palánták nemzetközi tábora

"A rendezők keresve sem találhattak volna ideálisabb helyet Szarvasnál az I. Nemzetközi Horgásztábor megrendezésére. A Körös-part, a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum impozáns épülete, no meg a jó idő garancia arra, hogy a tábor 10 országból jött fiataljai hasznos és kellemes napokat töltenek megyénk legfiatalabb városában.

A tábor július 13-án nyitott és 26-án zárja kapuit. Két hét alatt 51 külföldi és 40 magyar 14-18 éves fiú ismerkedik a horgászsport titkaival és méri majd össze tudását a Szarvas város által felajánlott díszes vándorserlegért.

A programról Nyerges Bélát, a tábor vezetőjét kérdeztük. Elmondotta, hogy hosszas előkészület után - a szakemberek nem kis örömére - jött létre ez a találkozó. Hogy éppen Magyarország kapta meg a rendezés jogát, abban nem kis része van sportolóinknak, akik már évek óta szép sikerrel szerepelnek a nemzetközi horgászversenyeken. A szarvasi tábor összehívása éppen azt szorgalmazza, hogy hazánkban is minél szélesebb körben terjedjen el a télen-nyáron űzhető horgászdobó sport.

- Az itteni tapasztalatok, szellemi vetélkedők anyagát - mondotta a táborvezető - eljuttatjuk a horgászszövetségekhez. A halfogás fortélyain kívül megismertetjük a résztvevőket a halfajtákkal, a halbiológiával és mindazokkal az elméleti ismeretekkel, amelyeket egy jó horgász nem nélkülözhet. A tábori hétpróba versenyszámai között csónakverseny is szerepel, de pontozzuk az egyes csapatok pontosságát, fegyelmezettségét és „kollektivitását”. A csapatverseny első három helyezettjét. valamint az egyéni küzdelmek 10 legjobbját díjazzuk.

A tábor sok nemzetiségű fiataljai hamar megbarátkoztak egymással és a környezettel. Közös nyelv híján is jól megértették egymást, hiszen ugyanazon szenvedély megszállottja mindegyikük.

- És hogy a fiúk és az új ismeretek szerzése mellett jól szórakozzanak, arról a táborvezetőség, gondoskodik. A programban éjszakai horgászat, kirándulás, városnézés, filmvetítés, fürdés és még ökörsütés is szerepéi. S még - mondja valaki, hogy nem érdemes horgásznak lenni?!"


Mai kommentár: Az 1969-es lapszemlénkben többször kifejtettük már irigységünket az 1960-as évekbeli - főként fiataloknak szánt - programok iránt. Akkoriban még valódi tartalommal kellett megtölteni egy-egy tábort. A Békés Megyei Népújság tudósítása szerint a szarvasi szervezőknek ez sikerült is, a táborozó fiatalok bizonyára életre szóló élménnyel távoztak megyénk akkori legfiatalabb városából és szinte biztos, hogy örömmel tértek vissza a későbbiekben.
Manapság is örömmel olvasnánk hasonló táborokról itt a virtuális világban.


 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. július 19-ei Békés Megyei Népújság hátoldalán jelent meg Piaci kép Szarvason címmel.
A felvétel nem kapott képaláírást, de igazán kiváló életkép Szarvas város 1960-as évek végének kisembereiről és a piaci közegről.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Itthon

FEL