A nap sztorija – A Coca-Cola története

Ma már a kisebb gazdaboltok és virágüzletek kivételével mindenhol kapható Coca-Cola, azonban nem volt ez mindig így. 1968-ban, ötven éve, hogy Magyarországon engedélyezték a korábban a Nyugat ópiumának titulált üdítő termelését és forgalmazását a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. üzleteiben, vagyis a Közértekben. Mindenidők legjobb magyar filmjében, a Gothár Péter rendezte Megáll az idő-ben is feltűnik a nedű, melynek fogyasztását a fiatalok kábítószerezésként élnek meg. Ismerkedjünk meg a legnépszerűbb üdítőital hazai történetével!

 

 

A kultuszfilm

Ahhoz, hogy 2018-ban megértsük, hogy mit is jelentett 1968-ban, hazánkban az a hír, mely szerint attól az időponttól lehet Coca-Colát vásárolni, ahhoz a legcélszerűbb belenézni a magyar filmgyártás legjobb alkotásába.

Megáll az idő című filmet 1982-ben mutatták be, a mozit a kiváló Gothár Péter rendezte a remek Bereményi Gézával közös forgatókönyve alapján. Cselekménye 1962-ben játszódik Budapesten. Az egyik jelenetben Pierre (Sőth Sándor) és a főszereplő Köves Dini bátyja (Pauer Henrik) besétálnak Dini osztályfőnökének (Ronyecz Mária) és férjének (Jordán Tamás) lakásán rendezett házibuliba, ahol Wilman (Gálfi Péter) nevű osztálytárs így esik neki a botrányhősnek, az első magyar rock and roll sztárjnak:

 „– Pierre, Pierre, ezt kóstold meg! Már mindenki ivott egy csöppet. Teljesen kikészít. Pierre, én már nem látok. Már képeslapokat látok tőle. Ez kábítószer!

– Mi a szar ez?

– Coca-Cola.

– Honnan van?

– Az apámék hoztak Londonból egy egész üveggel. Őrület, Pierre!”

 

 

 

A kezdetek – A morfinista és az alkoholista

Egy morfiumfüggő gyógyszerész, John Stith Pemberton  1884-ben készített egy Pemberton’s French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt, egy úgynevezett cocawine-t.

1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be, így hát Pemberton nekiállt egy alkoholmentes, szénsavas változat kidolgozásának.

Az új italt először 1886 május 8-án adták el egy atlantai gyógyszertárban. Az eredetileg gyógyhatású készítményként árult italt poharankénti öt centes áron árulták.

John Stith Pemberton (forrás: successstory.com

Pemberton azt állította, hogy a Coca-Cola egy sor betegségre jelent gyógyírt, többek között a morfinizmusra, az emésztési zavarokra, a neuraszténiára, a migrénekre és az impotenciára.

Az első nyolc hónap alatt napi átlagban kilenc adag Coca-Colát adtak el.

1888-ra már három különböző cég gyártott Coca-Colát. 1887-ben Pemberton cégének egy részét eladta Asa Griggs Candler-nek, aki 1888-ban megalapította a Coca Cola Corporation-t. Ebben az évben a huncut kokainista Pemberton az ital értékesítési jogait másodszor is eladta.

Mindezzel egy időben Pemberton alkoholista fia, Charley Pemberton is elkezdte a termék saját változatát árulni. A helyzet tisztázása érdekében John Pemberton kijelentette, hogy a Coca-Cola név tulajdonosa Charley, vagyis a fia, azonban a másik két gyártó továbbra is használhatja az ital receptjét. A recept kizárólagos jogának megszerzésére már ekkor is ügyvédhadseregeket alkalmaztak a felek.

A nedű azonban ezzel nem sokat foglalkozott és elindult világhódító útjára.

 

Ízléses üdítőkínálat (forrás: Bauer Sándor/FORTEPAN)

 

 

Magyar kólát a magyar proletároknak

Az 1968. májusi Budapesti Nemzetközi Vásáron, a szegedi halászlékockával és a Videoton színestévéjével együtt mutatták be a Coca-Colát is. A kóstoló botrányos sikert hozott. A „Coca-Cola mámorban fetrengő nyugati ifjúság” itala iránt érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt. A Coca-Cola standot végül a rendőrök védték meg a dekadens „amerikai életérzést” megtapasztalni akaró szomjas élmunkások tömegétől.

Az ital néhány éve még imperialista mákonynak számított, ekkor viszont, mint a magyar pártlap, a Népszabadság írta, „a Magyar Likőripari Vállalat a kőbányai gyárában állította fel a Coca-Cola-gyártó gépet, amely egyelőre naponta két műszakban, mintegy 70 ezer palack kellemes ízű, hűsítő italt készít”.

 

Palackozóüzem 1975-ben (forrás: Bauer Sándor/FORTEPAN)

 

A Coca-Colát két deciliteres palackban 3 forintért hozzák forgalomba, az üveg betétdíja ugyancsak 3 forint lesz.

A Magyarországon palackozott első Coca-Cola 1968. június 17-én, hétfőn készült el a Magyar Likőripari Vállalat kőbányai palackozó üzemében. A gyártósor kapacitása óránként ötezer 0,2 literes palack előállítását ette lehetővé. Ezt kezdetben csak a legdrágább szállodákba és vendéglátóhelyekre, leginkább a külföldiek kiszolgálására szállították.

A gyártás megindulásával, a Coca-Cola lett a háború utáni első Magyarországon gyártott amerikai termék. A Coca-Cola, és vele a nyugati technológiák megjelenésével, a hazai szénsavas üdítőital ipar átalakulása is megindult. 1969-ben közel 23 millió palack 0,2 literes magyar gyártású Coca-Cola fogyott. 1973-ban, ennek már a három és félszerese.

Az eladási számok pedig évről évre növekedtek és gyarapszik a mai napig. Az 1990-es évektől megjelentek polcokon a csökkentett, illetve a cukormentes változatok is.

 

Az orosházi üveggyár (forrás: hulladekvadasz.hu)

 

 

Békés megyei szálak

A Coca-Cola magyarországi történetének van két Békés megyei vonatkozása, mely sokak számára ismeretlen. A hazai bevezetés, vagyis 1968-tól kezdődően éveken át az üvegeket Orosházán gyártották.

Az 1970-es évek elején, a Szeszipari Vállalatok Trösztjének megalakulása után valamennyi hazai szeszipari vállalat megkapta a Coca-Cola palackozásának jogát. Viszont annak érdekében, hogy egyre több koncentrátumot hozhasson be az országba, a The Coca-Cola Company az 1980-as évek közepén palackozói szerződést kötött a Békéscsabai Üdítőitalgyártó Vállalattal is, mely cég az Ipari úton székelt. A Coca-Cola-t kétféle kiszerelésben palackozták, 0,2 és 1 literes üvegekben.

 

 

Konklúzió

A Coca-Cola köszöni, jól van. Él és virágzik. Szomjat olt és hasznot termel. Rendszeres fogyasztói és a természet viszont koránt sincsenek kirobbanó állapotban. Erről viszont, majd egy másik alkalommal számolunk be, most nem leszünk ünneprontóak.

Megosztás:

Címke: , , ,