A legnagyobb bajban is segítenek – átadták a Békéscsabai Áldozatsegítő Központot

2023. március 30. 15:46 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön délelőtt adták át a Békéscsabai Áldozatsegítő Központot. Az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese az eseményen arról beszélt, hogy immár 15 vármegyében van hasonló intézmény, céljuk, hogy 2025-ig kialakítsák a teljes országot lefedő hálózatot.

Békés vármegye főispánja az áldozatsegítéssel kapcsolatban a prevenciót nevezte a legfontosabb feladatnak. Dr. Takács Árpád az átadást megelőző ünnepségen hangsúlyozta: partnereikkel a jövőben közös felvilágosító fórumot, eseményt terveznek. Ismertette, hogy a gyámügyi-, és igazságügyi főosztály 2020-ban 91, 2021-ben 49, míg 2022-ben 57 fő részére nyújtott azonnali pénzügyi segítséget.

– Az áldozatok segítése megmutatja az állam arcát. Azt, hogy emberarcú kormányzásról van szó, ahol gondoskodnak a sértettekről és olyan szolgálatot, központot működtetnek, ahol az ott dolgozók érzelmileg is azonosulni tudnak az áldozatoktól – mondta a főispán.

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Békés vármegye jó mutatókkal rendelkezik az elkövetett bűncselekményeket tekintve, ennek ellenére fontos azok megsegítése, akik áldozatokká válnak.

– Magyarország a legbiztonságosabb országok között szerepel világszerte, és Békés vármegye az országos statisztikák alapján abba harmadba tartozik, ahol a legkevesebb a bűncselekmény. Ennek ellenére fontos, hogy azok, akik áldozatokká válnak segítséget kapjanak, ezt a gondoskodáspolitikát képviseli a magyar kormány – fogalmazott Herczeg Tamás.

A magyar kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy a bajba jutottak a lehető legszélesebb körű segítségnyújtásban részesüljenek – fogalmazott az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese. Répássy Róbert emlékeztetett, hogy 2017-ben adták át Budapesten az első áldozatsegítő központot. A békéscsabai intézménnyel együtt immár 15 vármegyére terjed ki az a hálózat, amely terveik szerint 2025-re lefedheti a teljes országot.

– Már tavaly novemberben nyitottunk Békéscsabán a rendőrség épületében egy áldozatsegítő pontot, de mostmár egy önálló központ fogadhatja azokat az áldozatokat, potenciálisan segítségre szoruló embereket, akiknek valamilyen bűncselekmény nyomán lelki, jogi és akár pénzügyi segítségre van szükségük – hangsúlyozta a miniszterhelyettes. 

Az Igazságügyi Minisztérium több civil szervezettel kötött együttműködési megállapodást az áldozatvédelmi központ munkájának megsegítése érdekében. A Békéscsabai Áldozatvédelmi Központ április 3-án, hétfőn nyit meg a Szabadság tér 1-3. szám alatt.

Galéria

További programok »

FEL