A háttérországtól a frontvonalig: I. világháborús kiállítás nyílt Békéscsabán

2018. március 25. 13:21 | Varga Diána

Békéscsaba főterére érkezett az az I. világháború emlékeit bemutató tárlat, amellyel a Magyar Nemzeti Múzeum 2016 óta járja az országot. A centenáriumi emlékévhez kapcsolódva a szervezők nem csak tárgyi emlékeket mutatnak be, vetítésekkel, háttérinformációkkal irányítják a figyelmet a frontvonalon kialakult pokolra és a háttérország bizonytalansággal teli mindennapjaira.

 

 

A tizenegy állomásos, Többes számban című kiállítás megnyitóját a békési megyeszékhely főterén felhúzott félgömb alakú sátorban tartották meg szombaton délután.

Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese köszöntjében úgy fogalmazott: a három közül ez az egyik legnépszerűbb vándorkiállításuk, ez pedig véleménye szerint annak tudta be, hogy a tárlat előremutató és innovatív elemeket tartalmaz mind mondanivalójában, mind szimbolikájában. Arra emlékeztetett, hogy ma már nincsenek velünk sem azok, akik átélték a háborút, sem azok, akik beszéltek a túlélőkkel, így csak a tárgyi emlékekre támaszkodhatunk. Hangsúlyozta, hogy ez a korszak alapvetően változtatta meg a világot: az első nagy, gépies háború volt, amelyben az ember csak alapanyag volt.

 

Tomka Gábor a Többes számban című kiállítás megnyitóján. Fotó: Bucsai Ákos

 

A háború pokla

A tárlat főkurátora a behir.hu kérdésére elmondta, hogy komoly kutatómunka előzte meg a kiállítás létrehozását. Császtvay Tünde szerint a történelem nem csak a nagypolitika története, hanem a kisembereké, vagy az, hogy hogyan élték meg az emberek a hátországban és a fronton a háborút. A tárlatot jellemezve úgy fogalmazott: két részre, férfira és nőire, fekete és fehér oldalra osztották a sátrat. Míg az egyik oldal a katonák megpróbáltatásait tükrözi, addig a másik az itthon maradt idősek, asszonyok és gyermekek áldozatvállalását mutatja be. A kurátor szerint a háttérországban átélt szörnyűségek mellett érdemes belegondolni abba, milyen intim-szférája volt egy-egy katonának, aki 4 évet töltött a fronton és kényszerűen össze volt zárva a társaival, egy célért harcolva, a zsebükben csupán kevés, otthonról hozott emlékkel.

 

A Többes számban című kiállítás Békéscsabán. Fotó: Bucsai Ákos

 

Gyermekjátékok, képes- és mesekönyvek a háborús időszakból . Fotó: V.D.

 

A kiállításon egyébként a korabeli plakátoktól a tárgyakon, dokumentumokon, leveleken, gyermekjátékokon, kerékpárokon, kitüntetéseken át egészen a sajtó által használt eszközökik számtalan emlék található, köztük a sátor közepén felállított óriásírógépbe zárt írógép, amely egyúttal a véleménynyilvánítás korlátozását is jelképezi. A történtek megértését audiovizuális eszközök segítik.

 

Ketrecbe zárt kamera, írógépek, dokumentumok a Többes számban című kiállításon. Fotó: V.D.

 

„Erkölcsi kötelességünk emlékezni”

A megnyitón Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere arról beszélt, hogy soha nem elégedhetünk meg azzal a tudással, amelyet az első nagy világégésről tanultunk, ezért is fogadták örömmel a Nemzeti Múzeum kezdeményezését. Arra emlékeztetett, hogy négymillió magyar katona harcolt a háborúban, közülük 600 ezren vesztették életüket, másfél millióan sebesültek meg vagy estek hadifogságba, ezért mint mondta, erkölcsi kötelességünk, hogy emlékezzünk rájuk.

 

Szarvas Péter a Többes számban című kiállítás megnyitóján. Fotó: Bucsai Ákos

 

Erdős Norbert Európa parlamenti képviselő is az emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet, egyúttal a 101-es gyalogezred hősiessége mellett a szarvasi Tersztyánszky Ödön példájával élt, aki nem csak hogy harcolt az I. világháborúban, de kard- és tőrvívóként kétszeres olimpiai bajnok is volt. A politikus kiemelte, hogy az összecsapások kirobbanásának időpontja vagy éppen azok elkerülése, a csaták végkimenetelének sorsa, lehetséges kapitulációk sora mind-mind választás kérdése volt, véleménye szerint akár el is lehetett volna kerülni a világégést. Párhuzamot vonva az aktuálpolitikával szavazásra buzdította a választókat.

 

Erdős Norbert a Többes számban című kiállítás megnyitóján. Fotó: Bucsai Ákos

További programok »

Kultúra

FEL