A gészis diákok a Discordon hozták létre az iskolai online-távoktatást

2020. március 18. 10:26 | Such Tamás

Ez azért jó, mert a gyerekek így sokkal jobban a magukénak érzik ezt a formát... mérhetetlenül büszke vagyok rájuk! – mondja Fölker Csaba, a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér tagiskola informatika tanára.

Mint ismert, múlt hét pénteken, kora éjjel Orbán Viktor többek között bejelentette, hogy hétfőtől digitális oktatásra állnak át az iskolák. Azt megelőzően (néhány nappal korábban) már egy-két szomszédos állam bezárta az iskoláit, így a miniszterelnök bejelentése nem érte felkészületlenül a hazai pedagógusokat.

„Minderről a tanár kollégáimmal – meséli Fölker Csaba –, már a múlt hét közepén egyeztettünk, noha azt még nem konkretizáltuk, hogy melyik lenne a leghatékonyabb platform. Majd csütörtökön néhány, emelt szintű informatika érettségire készülő diákom rám írt, hogy vajon a Discord programon tudjuk-e folytatni a felkészülést az érettségire?”

 

Fölker Csaba

Fölker Tanár Úr

 

Hozzáfűzi, alapvetően a gyerekek nem azt akarták, hogy valamelyik korábbi feladatot ismételjenek otthon, hanem kizárólag élőben, együtt dolgozzanak, és ha netán elakadnak, akkor egyből érkezik a segítség. Nem mellesleg, a Discord a diákok által jól ismert platform, így nem kellett egy új dolgot nekik elsajátítani.

„Szombat 16 óra körül – folytatja –, négy-öt diák által létrejött a Gészi-szerver. Majd vasárnap hajnal 1 óra táján kialakult a végleges forma: minden osztálynak lett egy külön szobája, azon belül megalkották a kvázi tantárszobákat (matek, töri, magyar, idegen nyelv, szakmai).”

Közben az iskola FB-csoportjába kitették a linket, és hamarosan a 600 diákból 450-en bejelentkeztek. Majdan a gyerekek különböző rangokat hoztak létre: például a matematika tanár minden osztályt láthat, de csak a matek órákat; az osztályfőnökök csak a saját osztályukat követhetik, az adminok pedig mindet és mindent.

„Ami nagyon tetszett – fűzi hozzá –, hogy amikor ötleteltek, folyamatosan kikérték a véleményemet. Továbbá ilyenkor benne van a pakliban, hogy lesz jó néhány trollkodó és vicceskedő gyerek, de ezt most mindenki nagyon komolyan vette. Hétfőn például az egyik rendész osztályban 28-ból 26-an bent voltak a virtuális osztályban. Azonfelül ez most egy óriási kihívással és rengeteg plusz munkával jár a pedagógusoknak, a heti 24-26 órát átdolgozni digitálisra, de a cél az érvényes tanév, a lehető legtöbb tudásátadással”.

(Az interjú amúgy a Discordon keresztül zajlott.) 

 

A Discord

További programok »

Itthon

Szeptemberben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. október 16. 17:37
FEL