A csabai repülőtér történetének legnagyobb fejlesztése következhet

2021. október 27. 13:27 | Varga Diána

Jelentős összeget, 30-35 milliárd forintot fordítana a kormány a békéscsabai repülőtér komplex fejlesztésére. A térség országgyűlési képviselője hírportálunknak arról beszélt, hogy egyelőre a beruházás előkészítő szakaszában vannak, a munkálatok 2025-ben kezdődhetnek el.

A Világgazdaság értesülései szerint Békéscsaba lehet az egyik legnagyobb nyertese a vidéki repülőterek fejlesztési stratégiájának, ugyanis 30-35 milliárd forintból fejleszthetik a létesítményt. Mindez a reptérfejlesztési koncepcióból derült ki, amely már a kormány asztalán van. Arról, hogy fejlesztik a helyi légi kikötőt, már 2016 óta szó van, hiszen ezt a projekttervet a Modern Városok Program is tartalmazza, ám akkor még jóval szerényebb, mintegy 4 milliárd forint összegről volt szó.

A lap arról is ír, hogy a beruházás szoros összefüggésben áll a gyulai Airbus-gyárral – amely jelenleg is javában épül –, mert optimális működéséhez szükség lehet egy közeli, komplex légikikötőre. Ugyanakkor a beruházás szervesen beépülne a térség gazdasági életébe, és az itt működő vállalkozások, valamint a helyi és régiós turizmus is profitál belőle.

 

 

Békéscsabai repülőtér. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A behir.hu megkeresésére Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője megerősítette az értesüléseket és arról tájékoztatott, hogy egy légi ipari klaszter létrehozását tervezik, amelyben a magyar kormány is partner.

– Egy komplex beruházásról van szó, amelyben nem csak a repteret fejlesztenénk, hanem egy új, 2500 méter hosszú felszálló pályát építenénk. Ezen kívül új ipari terület létrehozását és közúti, infrastrukturális fejlesztést is célul tűztünk ki – közölte az országgyűlési képviselő, aki megjegyezte: ezekkel a beruházásokkal a békéscsabai reptér üzleti utak lebonyolítására, áruszállításra is alkalmas lesz, valamint a repülős sport szempontjából is vonzóvá teszi Békéscsabát.

A szakemberek egyelőre az előzetes megvalósíthatósági terveken dolgoznak; az előkészítési szakasz 2024 év végén zárulhat le. Herczeg Tamás arra is kitért, hogy a konkrét munkálatok 2025-ben kezdődhetnek el. A munkálatok előkészítésére egyébként a kormány 2020 végén 154 millió forintot biztosított.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter februári látogatásán arról beszélt, hogy Békéscsaba és Gyula a hazai repülőgépipar középpontja lesz, ehhez pedig cargo és üzleti utak lebonyolítására alkalmas létesítményt szeretnének kialakítani, amely alkalmas sport és egyéb tevékenységek befogadására is.

További programok »

FEL