Palkovics: Békéscsaba és Gyula a hazai repülőgépipar központja lesz

2021. február 18. 14:37 | Varga Diána

Az innovációs és technológiai miniszter békéscsabai látogatásakor a helyi reptér fejlesztésére is kitért.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Békéscsabai Szakképzési Centrumban tartott, csütörtöki egyeztetés után kiemelte a hazai hadiipar újraépítését. Mint mondta, az elmúlt két évet azzal töltötték, hogy olyan vállalatokat vonzottak Magyarországra, amelyek ezen a területen gyártanának, fejlesztenének hazánkban. Az országot etekintetben hat részterületre osztották, ennek egyike a repülőgépipar, központja pedig Békéscsaba és Gyula. Emlékeztetett: az Airbus Helicopters két éve döntött úgy, hogy a fürdővárosban építi meg következő gyáregységét. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, infrastrukturális (út-, vasút és konténerterminál építés), illetve energetikai beruházásokat kell végrehajtani. Kitért a békéscsabai reptérre tervezett fejlesztésre is, mint mondta, alapvetően cargo és üzleti utak lebonyolítására alkalmas létesítményt szeretnének kialakítani, amely alkalmas sport és egyéb tevékenységek befogadására is.

A tárcavezető fontosnak nevezte a beruházáshoz szükséges oktatást, köztük az egyetemi-, illetve a szakképzéseket, melyekben partner lehet a Gál Ferenc és az Óbudai Egyetem, a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem. Külön kitért a Békéscsabai Szakképzési Centrumban indítandó repülégépipari kézpésre, valamint a megfelelő oktatói, illetve eszközbéli hátterére. Rámutatott arra is, hogy vissza kell hozni a két városba az itt született, de elvándorolt szakembereket.

 

 

Herczeg Tamás, Békéscsaba és térségének országgyűlési képviselője a munkahelymegtartást célzó támogatások fontossága mellett rámutatott, hogy a Közép-békési térségnek akkor lesz megtartó ereje, ha a szakképzést az elképzeléseknek megfelelően alakítják, illetve ha az ipari vállalkozások számára a térség vonzó; ennek eléréséért a kormány, az érintett önkormányzatok, a helyi civilek mindent megtesznek.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere örömét fejezte ki amiatt, hogy a kormány kiáll a térség fejlesztése mellett, amely mint mondta, tud és akar fejlődni. Hangsúlyozta: ebben a projektben az önkormányzatok feladata az előkészítés és a tervezés. A csabai reptér és a szakképzési centrum fejlesztését központi kérdésnek nevezte, hozzáfűzve, szeretnék, ha a reptér regionális szerepet töltene be, hiszen az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése az egész térség fejlődését segítené. Nemcsak le és felszállópályát, hanem korszerű irányítéstechnika, valamint kiszolgálólétesítmények építését is tervezik. A cél, hogy zéró emisszió kibocsátású repteret, úgynevezett green portot létesítsenek.

 

 

Kovács József, Gyula és térségének országgyűlési képviselője kiemelte: néhány éve még nem gondolták volna, hogy ilyen volumenű gazdasági és iparfejlesztés indul el a régióban, ugyanakkor örömét fejezte ki ezzel kapcsolatban. Fontosnak nevezte a kormány elkötelezettségét a beruházásban.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere arra emlékeztetett, hogy a városban 1979-ben épült utoljára termelőüzem, vagyis nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem láttak iparfejlesztést. Gyula és Békéscsaba elkötelezett az együttműködés és annak érdekében, hogy fogadni tudja a kormányzati támogatást, így hozva létre olyan beruházásokat, amelyek növelik a térség megtartó- és vonzerejét, az itt élők életszínvonalát. A projekt fontos eleme, hogy az ipar és a szakképzés együtt fejlődik, így emelve a munkabéreket is – részletezte a városvezető, aki azt is bejelentette, hogy a kormány a 44-es számú főút Gyulát elkerülő szakaszán egy új körforgalmat épít majd és kiépítik a Rosu utcát, ami az ipaterület egyik jelenlegi határa.

Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a fejlesztés kiemelt kormányzati beruházás, vagyis minden olyan szakhatósági engedélyezést, szakvéleményi kérdést soron kívül folytatnak le, illetve az engedélyeket is úgy adják ki, hogy a beruházást ne hátráltassák, és azt minél hamarabb átadhassák a helyieknek.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója a behir.hu kérdésére elmondta: jelenleg a gépészeti központ létrehozásán dolgoznak a Kétegyházi úton, ahol a legmodernebb gépekkel zajlik majd az oktatás. Magyarországon egyedülálló képzést nyújtanak a jövőben, hiszen az öttengelyes marógép, amely segítségével az intézményben tanítanak majd, jelenleg a középfokú oktatásban nem érhető el, az új típusú kompetenciacsomaggal pedig olyan tudást adnak át, amely révén az ide települő, jellemzően repülőgép-, hadi-, és gépipari beszállítóknak, valamint gyártóknak biztosít munkaerőt. A főigazgató hozzátette: a beruházás nagy kihívást jelent, a területátadás megtörtént, a gépek beszerzése folyamatban van, ezt követően az oktatók képzése történik meg, jellemzően Franciaországban és Németországban, angol nyelven.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

Itthon

A következő napokban is kora nyárias idő várható, sok napsütéssel

A következő napokban is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
16:43
FEL