A reptérfejlesztés tervezési feladataira írt ki közbeszerzést az önkormányzat

2021. december 30. 08:44 | behir.hu

Jelentős összeget, 30-35 milliárd forintot fordítana a kormány a békéscsabai repülőtér komplex fejlesztésére. A helyi önkormányzat most a tervezési feladatok elvégzésére írt ki közbeszerzést, amelyet a már meglévő fejlesztési koncepció és az előzetes megvalósíthatósági tanulmány alapján kell teljesíteni.

A békéscsabai repülőtér fejlesztésének mérnöki tervezési feladataira írt ki közbeszerzést a város önkormányzata. Az elkészült fejlesztési koncepció és előzetes megvalósíthatósági tanulmány alapján részletes megvalósíthatósági tanulmányt, engedélyezési és kiviteli terveket kell készíteni, meg kell tervezni a beruházás közmű- és közúti kapcsolódásait, továbbá a társadalmasítási feladatokat is el kell látnia a nyertes ajánlattevőnek - írja az epiteszforum.hu.

A beruházásra vonatkozó leírásból kevés konkrétum derül ki, mindössze annyi, hogy a repülőtéri futópálya előirányzott alapterülete 112500 m2, az utasterminálé pedig 1000 m2. Az ajánlatokat 2022. január 24-ig várják.

Idén februárban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy a magyar repülőgépipar központja Békéscsaba és Gyula lehet a jövőben, a kormány ugyanis a hadiipar újraélesztésén dolgozik, ebből a szempontból hat területre osztották Magyarországot. Azt is hozzátette, hogy a Gyulán épülő Airbus-gyár sikeréhez is szükséges a békéscsabai repülőtér fejlesztése, ennek előkészítésére 2020 végén 154 millió forintot adott a kormány. Az MTI akkori információi alapján a futópálya 1800, illetve 2500 méteres meghosszabbítását irányozták elő. A miniszter szerint a repülőteret alkalmassá kell tenni cargo és business utazásokhoz is, ez magával hozza, hogy sportcéloknak is meg fog felelni.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a reptérnek regionális szerepet szánnak, zéró emissziójú, úgynevezett Greenportot terveznek kialakítani, amely a legkorszerűbb irányítástechnikával és kiszolgáló létesítményekkel rendelkezik. Az is kiderült, hogy mivel kiemelt beruházásról van szó, a kormányhivatal valamennyi hatósági eljárást, engedélyezést, szakhatósági véleményt soron kívül, gyorsított eljárásban végez.

Mint ahogy arról korábban írtunk, 30-35 milliárd forintot fordítana a kormány a békéscsabai repülőtér komplex fejlesztésére. Arról, hogy fejlesztik a helyi légi kikötőt, már 2016 óta szó van, hiszen ezt a projekttervet a Modern Városok Program is tartalmazza, ám akkor még jóval szerényebb, mintegy 4 milliárd forint összegről volt szó. A térség országgyűlési képviselője arról tájékoztatott, hogy egy légi ipari klaszter létrehozását tervezik.

– Egy komplex beruházásról van szó, amelyben nem csak a repteret fejlesztenénk, hanem egy új, 2500 méter hosszú felszálló pályát építenénk. Ezen kívül új ipari terület létrehozását és közúti, infrastrukturális fejlesztést is célul tűztünk ki", nyilatkozta, azt is hozzátéve, hogy az előkészítési szakasz 2024 év végén zárulhat le, a konkrét munkálatok pedig 2025-ben kezdődhetnek el – emelte ki Herczeg Tamás.

A Békés Airport Kft. által üzemeltetett reptér Békés megye egyetlen aszfaltozott, hosszabb repülőtere, Békéscsaba és Gyula között, a 44-es út mellett található, a helyén már az 1930-as években is folyt repülés. Jelenleg kereskedelmi és sportrepülőtérként is funkcionál, valamint saját vendégházzal is rendelkezik.

 

További programok »

FEL