A Békéscsabai Előre NKSE-nél már a jövő csapatát tervezik

2020. április 18. 14:26 | Hidvégi Dávid

Bent maradt a női kézilabda NB I első osztályában a Békéscsabai Előre NKSE, miután a szövetség a bajnokság áprilisi befejezése mellett döntött. Habár a koronavírus az idei szezont félbeszakította, Békéscsabán már a jövő évi tervekkel és pénzügyekkel foglalkoznak. A lilák keretében jelentős változásra számíthatnak a szurkolók, de a tervezett költségvetést is átalakítják.

A felnőtt csapat a szezon vége előtt az NB I 13. helyén állt, de a Magyar Kézilabda Szövetség határozata értelmében idén nem osztanak ki helyezéseket a bajnokságban. A döntésnek köszönhetően a Békéscsaba megőrizheti az első osztályú tagságát. Ennek ellenére a szurkolókban sok kérdés vetődik fel a csapat jövőjével kapcsolatban, kezdve a költségvetéstől egészen a játékosok szerződtetéséig.

Az átigazolási piacon nagy változásokra lehet számítani, hiszen gazdaságilag nehéz fenntartani egy versenyképes, NB I-es csapatot. Példaként említhetjük az élmezőnybe tartozó Érdet, amely a napokban az összes felnőtt játékosával szerződést bontott. A kézilabdába kevesebb pénz áramolhat a jövőben, amely Békéscsabára is igaz, hiszen az önkormányzat a tervezett támogatásának felét a koronavírus elleni védekezésre csoportosítja át. A leendő változásokról a Békéscsabai Előre NKSE elnökével, Paláncz Györggyel beszélgettünk.

 

Paláncz György

 

– Hogyan értékeli a 2019/2020-as szezon idő előtti befejezését?

– Egy nagyon nehéz idényen vagyunk túl, amelynek az őszi része nem volt annyira sikeres, mint amennyire szerettük volna. Akkor olyan pontok mentek el, amelyek fontosak lehettek volna tavasszal is. Ettől függetlenül a bajnokság befejezése előtt sem éreztük veszett fejsze nyelének az ügyet, hiszen négy olyan mérkőzésünk volt, amelyen közvetlen riválissal játszottunk volna. Arra számítottunk, hogy ezeket a mérkőzéseket sikeresen hozzuk és saját erőből kiharcoljuk a bent maradást.

 

– Hogyan fogadták a Magyar Kézilabda Szövetség döntését?

– Úgy gondolom, hogy az MKSZ a döntése felelősségteljes volt, hiszen nyolc fordulóval a vége előtt nehéz lett volna kimondani azt, hogy ennek itt és most vége van. Nem volt mindegy, hogy melyik csapat kivel játszott korábban, ezért fontos volt a döntés meghozatala. A határozatot üdvözöltük is, hiszen ez a bent maradásunkat jelentette, habár én úgy gondolom, hogy enélkül is lett volna esélyünk arra, hogy saját erőből vívjuk ki az NB I-es tagságot.

 

– Az önkormányzat a sporttámogatások egy részét átcsoportosította a koronavírus elleni védekezésre. Ez hogyan érinti a csabai kézilabdát?

– Nagyon nehéz a következő év költségvetésének megtervezése, hiszen a város is komolyan kiveszi a részét a koronavírus elleni védekezésből. Éppen ezért Békéscsaba nagyon jelentős összeget különített el erre a célra, ami miatt a sporttámogatások felét megvonta. Ez azt jelenti, hogy minden támogatott sportegyesület az eredetileg tervezett összeg felét kapja meg. Ez olyan hatalmas összeg, hogy komoly változtatásra sarkallja az egyesületet. Az egész nagyban befolyásolja a jövő évi költségvetésünket, de nem ez az egyetlen bizonytalanság.

 

– Ilyenkor jöhetnek jól a szponzori bevételek?

– Egy egyesület alapvetően három forrásból gazdálkodik. Lehetséges a városi támogatás, amely Békéscsabán az elmúlt évtizedekben mindig adott volt. Emellett megjelennek a szponzori bevételek, amelyek szintén nagyon fontos elemei ennek. Ebben a helyzetben azonban – a gazdasági csökkenés miatt – nagyon nehéz olyan szponzorokat találni, akik be tudnak kapcsolódni a mostani időszakban a sport támogatásába. Nagyon sok cég az életéért küzd és sajnos vannak leépítések, ezért ilyen helyzetben nehéz lenne komolyabb összegekről tárgyalni. Vannak központi támogatások is, amelyek nagyságrendjét és létét ebben a mai helyzetben nem ismerjük.

 

Marincsák Nikolették csalódottak lehetnek, csakúgy, mint a Dunaújváros ellen – (Fotó: Antal János)

 

– Milyen változások következnek be a kézilabdában a gazdasági helyzet miatt?

– Ma minden bizonytalan a kézilabdában, de más sportágakban is. Azt gondolom, hogy ez nagyon komoly változást eredményez a finanszírozásban, de ettől függetlenül mi is kalkulálunk. Egy olyan forgatókönnyvel készülünk, amelyet mindenféleképpen teljesíteni tudunk. Nem esünk abba a hibába, hogy olyan szerződést ígérünk egy játékosnak, amelynek a fizetési feltételeit nem tudjuk teljesíteni. A Békéscsabai Előre NKSE az elmúlt időszakban mindenkinek teljesítette azon kötelezettségeit, amelyekben korábban megegyezett a játékosaival. Úgy tervezzük, hogy ez a következő időszakban sem lehet másként. Nem szeretnénk felelőtlen döntéseket hozni, a játékosok és sportszakemberek egzisztenciájával játszani. Egy lényegesen alacsonyabb költségvetésből próbáljuk meg össszeállítani a következő időszak békéscsabai NB I-es csapatát.

 

– Több játékos is távozik, hiszen eligazol Kovács Anett, Aleksandra Vukajlovic és Barján Bianka. Lesznek-e még távozók és mi mondható el az érkezőkről, a maradókról?

– Igen, az említett játékosok a következő szezonban már nem játszanak Békéscsabán. Elkezdtük a tervezést, úgy gondolom megváltozik a helyzet, amellyel több, másik klubvezető is egyetért velem. Arra készülünk, hogy komolyabb szerepet szánunk a békéscsabai tehetségeknek, hiszen az utánpótlásnevelés mindig is legendás volt és nagyon tehetséges játékosokat sikerült kinevelni. Elsősorban fiatal, magyarokból álló csapatot kell összeraknunk, akik bizonyítani szeretnének, akikben ég a tettvágy és akik sikereket szeretnének elérni. Több egyeztetést folytattunk ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban. Öt olyan szóbeli megállapodásunk van, amelyben már csak a szerződést kell aláírni. Ha ez megtörténik, akkor be is jelentem őket. Vannak olyan jelenlegi játékosaink, akikkel már szóban megegyeztünk a maradásról, akiknek köszönhetően maradna egy rutinosabb, stabilabb mag is a keretben.

 

(Fotó: Milyó Pál)

 

– Lesz-e változás a vezetőedzői poszton?

– Ami a vezetőedző személyét illeti, jelen pillanatban egyeztetést folytatunk Horváth Rolanddal, hiszen a következő időszakra van még szerződése. Messziről érkezett, négyszáz kilométerre van a családjától, ezért nem kizárt, hogy változás következik be a kispadon.

 

– Horváth Roland távozása esetén vannak-e már nevek a kalapban?

– Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy esetlegesen csere történik a vezetőedzői poszton, ezért vannak olyan személyek, akik – ha úgy alakul – be tudnak kapcsolódni az Előre NKSE munkájába.

 

– Az ifjúsági csapat az NB I keleti csoportjában egyetlen pontra volt lemaradva az első helytől. Mennyire fájó, hogy itt idő előtt véget ért a bajnokság?

– Az ifi csaptunk lényegesen jobb helyen állt, mint a felnőtt. Voltak olyan terveink, miszerint megpróbálunk bejutni a négyes döntőbe. Erre azt gondolom, hogy jó lehetőségeink lettek volna, hiszen az előző két csapatot, a Ferencvárost és a Debrecent is sikerült legyőzni. Olyan minimális volt közöttünk a különbség, hogy erre reális esélyünk lett volna. Ebben a helyzetben viszont úgy gondoljuk, hogy a sportolók egészsége érdekében nem lehetett jobb döntést hozni a bajnokság befejezésénél. Arra készülünk, hogy a következő szezonban szállunk harcba az ifjúsági bajnoki címért.

További programok »

Sport

Új helyszínre költözik a békéscsabai extrém-sport pálya

Új helyszínre költözik a békéscsabai extrém sport kedvelőinek közösségi tere jövő hét hétfőn. A skatepark a Békéscsabai Városi Sportcsarnok mögötti terület helyett a jövőben a MÁV pályán üzemel majd. A közgyűlés a döntést a SMART Grid beruházás létrehozásával indokolta.
2020. július 9. 14:22
FEL