Vége a bajnokságnak – Bent maradt a Békéscsabai Előre NKSE az első osztályban

2020. április 9. 15:47 | Hidvégi Dávid

Hosszas egyeztetések után a Magyar Kézilabda Szövetség úgy határozott, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020-as szezonját. A Békéscsabai Előre NKSE ugyan a bajnokság tizenharmadik helyén zárt, de a döntés értelmében bent maradt az NB I-ben.

A Magyar Kézilabda Szövetség a koronavírus-járvány miatt március 14-én a 2019/2020-as idény összes bajnokságát és kupasorozatát felfüggesztette. Az elnökség végül a bizonytalanság miatt úgy határozott, hogy befejezettnek tekinti az idei kiírásokat – tájékoztatott a szövetség honlapja.

– Többször egyeztettünk az érdekeltekkel, folyamatos volt a párbeszéd az utóbbi hetekben, és természetesen a folytatásban sem lesz ez másként, a rendkívüli helyzetben sem szeretnénk megalapozatlan döntéseket hozni, nem mindegy, hogy mekkora az érdeksérelem, amely a sportág szereplőit éri. Ezt szerettük volna és szeretnénk minimalizálni azzal, hogy úgy tekintünk a 2019/2020-as idényre, mintha meg sem történt volna, és újrakezdenénk a szezont, amint lehet, azonos felállásban, ami a bajnoki osztályokat illeti – fejtette ki az MKSZ alelnöke.

Mindez azt jelenti, hogy nem osztanak ki helyezéseket, így nem avatnak bajnokokat és kiesőket, valamint feljutók sem lesznek. A döntés jó hír a Békéscsabai Előre NKSE-nek is, hiszen ezzel biztossá vált, hogy a következő szezont is az élvonalban kezdik, amennyiben teljesítik a nevezési feltételeket. A legnagyobb bizonytalanság egyelőre azokat a klubokat érinti, amelyek a nemzetközi porondon indulnának.

– Nem titok, a férfi szakágat tekintve az elnökségben élénk volt a párbeszéd az európai kupaindulókról is, és egységesek és eltökéltek vagyunk abban, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy mind a Szeged, mind a Veszprém indulhasson a Bajnokok Ligájában, akárcsak az elmúlt sok-sok idényben, mindkét csapat megérdemli ezt, különbségtétel nélkül, hiszen meggyőződésünk, hogy egyaránt a legszűkebb európai élmezőnybe tartoznak. Erről tájékoztatjuk az Európai Kézilabda Szövetséget is. A rendkívüli helyzet rendkívüli döntéseket igényel, reményeink szerint ebben partner lesz az EHF is – zárta Nagy László.

A döntés értelmében a csapatok a 2020/2021-es idény sorozataiba a 2019/2020-as szezonra érvényes besorolás szerint nevezhetnek be, amennyiben ismét teljesítik a nevezés kritériumait – hangsúlyozta az MKSZ versenyigazgatója. Rupp István hozzátette: a 2020/2021-es versenykiírást viszont jelenleg még nem tudja elfogadni és közzétenni a szövetség, hiszen ehhez ismerniük kell a bajnoki rajt és a bajnoki fordulók időpontjait.

– Előbbit befolyásolja a koronavírus-járvány, míg az összes forduló időpontját a nemzetközi versenynaptárhoz alkalmazkodva tudjuk csak meghatározni, ami viszont szintén változhat a járvány miatt. Az sem ismert még, hogy mi lesz az elmaradt válogatott- és európai kupamérkőzésekkel, milyen versenyek, selejtezők csúsznak át a 2020/21-es idényre. Ezek ismerete nélkül egyelőre nem lehet felelős döntést hozni a jövő évi hazai versenynaptárról – emelte ki a versenyigazgató.

 

További programok »

Sport

Atlétika: Csabai futó is szerepet kap a csapat Eb-n

A hétvégén rendezik az atlétikai csapat Európa-bajnokságot, amelynek harmadik vonalában a magyar együttes is harcba száll a feljutásért a bulgáriai Stara Zagorában. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club színeit Nadj Levente képviseli majd a viadalon a 4x400 méteres váltóban.
2021. június 18. 12:11
FEL