Iratkarantént vezetnek be a bíróságokon

2020. március 26. 06:14 | behir.hu

Az új típusú koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegségterjedésének megakadályozása érdekében elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet idejére iratkarantént rendelt el a GyulaiTörvényszék elnöke.

Az iratkarantén azt jelenti, hogy az iratok bíróságra érkezését követően az iratokat (papír alapú küldeményeket) elzárják, majd 7 nap eltelte után bontják fel, és ekkor továbbítják haladéktalanul az érintett bírósági iratba iktatás érdekében – derül ki a Gyulai Törvényszék közleményéből.

Mindezekre figyelemmel a törvényszék felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a Békés megyei bíróságokra megküldött papír alapú beadványokon, kérelmeken tüntessék fel a borítékon kívül, jól látható módon és egyértelműen azt, ha halaszthatatlan eljárási cselekményt igénylő iratot tartalmaz a boríték. Ilyen lehet például a megelőző távoltartás vagy ideiglenes intézkedés elrendelése iránti kérelem. Ebben az esetben a bírósági dolgozók megfelelő védőfelszerelés alkalmazása mellett felbontják a borítékot, és a beadványt iktatják az iratba elintézés végett.

Amennyiben ez elmarad, úgy a papír alapú beadványokat az említett 7 nap elteltével továbbítják el elintézési helyükre.

Az iratkarantén kizárólag a papír alapú beadványokat érinti, ezért célszerűbb lehet az elektronikus kapcsolattartás útján benyújtani az iratokat a bíróságra. Amennyiben az ügyfeleknek kérdése merül fel a beadványok benyújtásával kapcsolatban, javasoljuk, hogy telefonon vagy e-mail útján kérjenek további tájékoztatást a bírósági kezelőirodáktól.

Az intézkedés alapját az képezi, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a koronavirus.gov.hu honlapon található hivatalos tájékoztatás szerint a koronavírus fertőzött felületek és tárgyak érintését követően az arc, a száj és az orr megérintésével is terjedhet, és egyelőre nem ismert, hogy mennyi ideig maradhat fertőzőképes a vírus az egyes felületeken.

Gyula

Gyulán is létesült okos zebra a gyalogosok védelme érdekében

Újabb okos zebrával bővült Békés megye – Ezúttal Gyula központjában, a nagy forgalmú Béke sugárúton létesült egy kivilágított gyalogosátkelőhely. A kezdeményezéshez korábban Orosháza és Békéscsaba is csatlakozott. A Generali a Biztonságért Alapítvány pályázatának elsődleges célja a közlekedésbiztonság, azon belül pedig a gyalogosok védelme.
2020. május 26. 06:56
FEL