A megyei bíróságokon is ítélkezési szünet van

2020. március 16. 16:09 | behir

Emiatt több intézkedés is életbe lép, Békésben is.

Az új típusú koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet során a Békés megyei bíróságokon a március 15-én közzétett tájékoztatás visszavonásáig a bíróságok csak az ügyfelek személyes jelenlétét nem igénylő, valamint az ügyfelek személyes jelenlétét igénylő és egyben halaszhatatlan eljárási cselekményeket folytathatják le a rendkívüli ítélkezési szünet idején – olvasható a Gyulai Törvényszék közleményében.

Nem érvényesülnek tehát például a Polgári perrendttartás „rendes” ítélkezési szünetre vonatkozó szabályai közül azok, amelyek az eljárási cselekmények nem halaszthatatlan lefolytatását írják elő, valamint a Be. azon rendelkezései sem, amelyek adott eljárási cselekmény nem halaszthatatlan lefolytatását írják elő. A halaszthatatlan nem azonos a soron kívülivel, hanem a későbbre nem hagyható, mindenképpen elvégzendő eljárási cselekményeket jelenti (pl. a nyomozási bírák kényszerintézkedésekre vonatkozó eljárásában, a sürgősségi pszichiátriai eljárással kapcsolatos ügyekben).

Az eljárási cselekményeket távmeghallgatás útján kell lefolytatni, amennyiben pedig ez nem lehetséges, akkor a speciális tárgyalótermi protokoll betartása mellett.

A halaszthatatlan eljárási cselekményekben megidézett ügyfeleken kívül a bírósági épületekbe kizárólag a hivatali kötelezettségét ellátó bíró vagy igazságügyi alkalmazott, valamint olyan személy léphet be, aki a bíróság érdekkörébe tartozó feladatokat lát el.

A bírósági irodák távközlési eszközön vagy elektronikus formában látják el tájékoztatási kötelezettségeiket, az OBH elnökének határozata szerint a személyes ügyfélfogadás minden hazai bíróságon szünetel.

 

A tárgyalótermi protokoll:

Amennyiben nem lehetséges távmeghallgatás útján megtartani az eljárási cselekményeket, úgy speciális tárgyalótermi protokoll lép életbe. A jelenlévőknek egymástól legalább két méter távolságra kell tartózkodniuk. A bíróság a jelenlévőket nyilatkoztatja arról, hogy a megelőző 14 napban jártak-e fertőzéssel érintett területen, valamint találkoztak-e fertőzött, vagy azzal érintkező személlyel.

Amennyiben valószínűsíthető, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, a tárgyalást a bíróság félbeszakíthatja, az érintett személyt elkülönített helyiségbe irányítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot. A jelenlévő személyek adatait és elérhetőségeit a bíróság regisztrálja és eljuttatja az illetékes szervhez" - tájékoztatott dr. Marton Erika sajtószóvívő.

 

Forrás: Gyulai Törvényszék

További programok »

Gyula

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál

Július 15-én 20 órától a Gyulai Várszínpadon István Szalonna és Bandája és a Jantyik testvérek “Aranyosra festem” című előadására várják a nézőket. A Halmos Béla emlékére és tiszteletére rendezett esten fellép a Zűrös banda és az Ötödik évszak zenekar is.
2022. július 3. 23:59
FEL