450 alkotó jelentkezett a XVIII. Országos Textiles Konferenciára

2022. január 22. 16:33 | Csiffáry Zsuzsanna

Több négyszázötven alkotó érkezett a békéscsabai XVIII. Országos Textiles Konferenciára és a hozzá kapcsolódó kiállításra. A program részleteiről Pál Miklósnét, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérdeztük.

Idén az Országos Textiles Konferenciától a Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválig – a konferenciák története tablókon – címmel rendezték meg a konferenciát a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér épületében, szombaton délelőtt. A programhoz kapcsolódó kiállítást a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg, aki beszédében kitért a magyar kultúra napjára, és hangsúlyozta a tradícionális értékek őrzésének fontosságát. Pál Miklósné elmondta, hogy a beérkező 1300 alkotást februárban bírálta el a zsűri. Ezt követően Farsangi Duruzsoló címmel folytatódott a rendezvény, ahol a farsangi népszokásokat elevenítették fel, interaktív, játékokkal és  farsangi fánkkóstolással. 

– A Duruzsoló programunk után az egyesületi tagokkal az éves programjainkat egyeztettük. A konferenciának mindig több célja van. Egyrészt a műfajilag idetartozók, úgy mint a csipkekészítők, hímzők, nemezelők, szövők, viseletkészítők találkoznak egymással és inspirálhatják egymást újabbnál újabb termékek megalkotására. Másrészt pedig a beérkező alkotások megmérettetését is ilyenkor rendezzük. A következő textiles konferencia március 4. és 6. között lesz. A következő kiállításunk szintén március 4-én lesz, a Békés Megyei Könyvtárban és a Munkácsy Mihály Múzeumban egyszerre, ahol az ünnepi textileket mutatjuk be részben viseletben, részben lakástextilekben. Ezt április 8-ig láthatja a közönség – mondta el Pál Miklósné. 

Az országos rendezvény a Nemzeti Kulturális Alapítvány, a Csoóri Sándor Alapítvány, a Művészeti Akadémia, a Békés Megyei Önkormányzat és a békéscsabai önkormányzat segítségével jött létre. Az elnök hozzátette, hogy tizenhét szponzor is az eseménysorozat mellé állt, amelyből közel 800 ezer forint gyűlt össze. 

 

További programok »

FEL