40 éve alakult a Békés Megyei Népművészeti Egyesület

2022. április 23. 13:08 | Kovács Dávid

Az egyesület szombaton ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.

Hogyan készül a Békés Megyei Népművészeti Egyesület egy kiállításra? Milyen teendők vannak egy kiállítás előtt? Hogyan indul egy nyári tábor? Ezekre a kérdésekre adtak választ az egyesület tagjai humoros műsorukban a Kornélia Étteremben tartott jubileumi esemény kezdetén. Széll János etnográfus, népi iparművész, fafaragó ugyan „csak” 28 éve tagja az egyesületnek, de már 1982-ben, a kezdeti lépéseknél is ott volt és azóta is tevékeny részese a szervezet mindennapjainak.

– A kulcsszó a közösség. Fontos, hogy kölcsönösen tiszteljük, szeretjük, becsüljük egymást és közösen alkotunk, létrehozunk valamit és nyomot hagyunk a világban. Az egyesület tagjai olyan közösségre találhatnak, ahol lehetőség nyílik arra, hogy megmutassák a tudásukat, fejlődjenek és jól érezzék magukat – fogalmazott Széll János.

A jubileumi eseményen az egyesület tagjai megtöltötték az étterem rendezvénytermét, ahol azokra is emlékeztek, akik ugyan már nem lehetnek köztünk, de megalapították az egyesületet és nagyon sokat dolgoztak a közösségért. Az évfordulón részt vettek a megyei és a városi önkormányzat, valamint a partnerintézmények képviselői.

– A motivációt a népi kézművesség szeretete adja. Egy olyan térségben élünk, amely néprajzilag nem a legfrekventáltabb, de minél jobban beleástuk magunkat a megye kézművességébe, a megye értékeibe, rájöttünk, hogy nagyon gazdagok vagyunk ezen a területen. Az itt élő nemzetiségek, a szlovákok, a románok, a szerbek, a svábok nagyon gazdag kultúrát hoztak magukkal, ezt is próbáltuk élővé tenni. Nem véletlen, hogy a Békés megyei szűcshímzés a megyében elsőként nyerte el a szellemi kulturális örökség címet – emelte ki Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 

További programok »

FEL