2026 végéig jelentősen javítanák Békéscsaba levegő minőségét

2020. június 19. 13:05 | Hidvégi Dávid

Békéscsabán elsősorban a lakossági tüzelés okolható a légszennyezettség minőségének romlásáért, főként a téli időszakban – derült ki a mérésekből. A város egy nyolcéves projekthez csatlakozott, amely részeként jelentősen javítanák a megyeszékhely és a környezetének levegőminőségét.

Jelenleg a projekt első fázisában járnak, amely részeként kiépült az ökomenedzseri hálózat. Az is kiderült, hogy a BéBi kerékpáros rendszer e projekt részeként jön létre, a tervek szerint 2021-ben.

A 2019 januárjában indult, 8 éven át tartó HungAIRy Magyarország első környezetvédelmi, LIFE integrált projektje, amely a környezetünk egyik legjelentősebb problémájára, a légszennyezésre adhat választ nyolc régióban, azon belül tíz magyar településen. A projekt 2026. december 31-ig tart és négy fázisból áll. Tíz önkormányzat, köztük Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs és Tatabánya csatlakozott a projekthez, melynek költségvetése közel 16 millió euró – az összeg hatvan százaléka európai uniós támogatás. A pályázatban új légszennyezettségi mérőállomásokat telepítenek, felállítják az ökomenedzseri hálózatot, népszerűsítik a környezetbarát közlekedési módokat, levegőminőség-modellező eszközöket fejlesztenek, szemléletet formálnának és növelnék a környezettudatosságot, csökkentenék a lakosság károsanyag-kibocsátását és környezetbarát mezőgazdasági technológiákat alkalmaznának. Az egész szakmai hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, amelyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft-ben hozták létre.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere elmondta, hogy jelenleg a csatlakozó városok közül még csak Békéscsabán és Kaposváron nem létesült automata légszennyezettség mérőállomás. Az állomás kihelyezésével kapcsolatban elvégeztek egy négyszer kéthetes mérési időszakot a jaminai orvosi rendelő udvarában, amelyből az is kiderült, hogy elsősorban a szálló por okozza a legnagyobb problémát, amely a lakossági tüzelésre vezethető vissza. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal szorosan együttműködve határoznak majd az állomás helyszínének kijelöléséről, amelyhez használják a korábbi mérések adatait. Vass Csaba kiemelte: most is zajlik egy mérés a Lencsési lakótelepen a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetésével. A projektmenedzser hozzátette: most érkeztek el egy újabb mérföldkőhöz, hiszen elindult az ökomenedzseri hálózat: minden településen egy menedzser segíti a levegőtisztaság mérők munkáját.

– Az elsődleges feladatuk az, hogy a felülvizsgálatokban közreműködjenek, segítsék a lakosságot, illetve az önkormányzatot és a cégeket a pályázatok benyújtásában, valamint tanácsokat adjanak. Rengeteg szemléletformáló akció és előadás lesz, amelyeket az öko- és a projektmenedzserek együtt bonyolítanak majd le – fogalmazott Vass Csaba. Hozzátette: alapvetően az a cél, hogy megpróbálják pozitív irányba terelni a lakossági szemléletet, amelynek köszönhetően csökken a lakossági tüzelés. Lesz egy levegőminőség modellező eszköz is, amit egy belga céggel közösen fejlesztenek ki.

Mint már korábban több alkalommal is beszámoltunk róla, a város közgyűlése határozott a BéBi kerékpáros rendszer kiépítéséről, amely hasonlít a már jól ismert budapesti BuBi rendszerhez. Ez a beruházás is a projekt része, jelenleg még előkészítés alatt áll a közbeszerzési eljárás. Idén meg kell jelölniük a kivitelezőt és jövőre elkezdik a munkálatokat. Ugyanakkor a projektmenedzser kiemelte, hogy Békéscsaba mellett Tatabányán és Egerben is kiépül ez a rendszer, amelynek egyszerre kell megtörténnie. Tehát itt nem kezdhetik el a kiépítést, ha például Tatabányán vagy Egerben még csak a közbeszerzési eljárás folyik. A helyszínek már megvannak: a vasútállomás és az autóbuszpályaudvar mellett, a Lencsési-lakótelep egyik étterme előtt, az Andrássy út "U" alakú épülete előtt, a városi sportcsarnok parkolójában, valamint a Madách utca és az Orosházi utca sarkán lesznek biciklitárolók.

Az önkormányzat ökomenedzsere hangsúlyozta: a projektben nem csak az önkormányzatok vesznek részt, hanem a hatóságok is, amelyek a levegőminőségi intézkedési tervet felülvizsgálják, várhatóan ezt a Békés Megyei Kormányhivatal kezeli majd. Fábián Imréné kiemelte: fel kellett mérniük, hogy a megyeszékhelyen hányan használnak szilárd tüzelőanyagot, illetve azt is, hogy hány vállalkozás értékesít szenet, fát vagy más tüzelésre alkalmas anyagot. A felmérésnek köszönhetően prognosztizálhatják, hogy a város mely részein számíthatnak nagyobb szennyezőanyag kibocsájtásra. Megkezdték az ökomendezser képzését is.

– A Herman Ottó Intézet kért fel a képzésekre egyetemi előadókat. Nem csak szakmai, hanem kommunikációs képzés is lesz. A járvány miatt eddig elektronikus úton zajlottak az órák, de hamarosan személyes képzések is lesznek, mind elméleti, mind gyakorlati téren – mondta.

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
2024. április 24. 17:09
FEL