Megépülhet az automata levegőminőséget mérő állomás Békéscsabán

2020. július 23. 11:21 | Hidvégi Dávid

Az önkormányzat és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. partnerként vesz részt a HungAIRy LIFE integrált projektben, amelyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinál.

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Békéscsabán jelenleg nem működik automata mérőállomás, ezért a levegőminőség állapotának vizsgálatát 4x2 hetes szabványos mérésekkel végezték el a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. mobil mérőállomásának segítségével. A mobil mérőállomás helyét az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársának közreműködésével jelölték ki, amelynek eredményeként Békéscsabán a Jaminai Rendelőintézet udvarán helyezték el a mérőállomást. Ezzel párhuzamosan a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkatársai is időszakos méréseket végeztek a Lencsési lakótelepen is.

A HungAIRy integrált projektben az évszakonkénti, 4x2 hetes mérések befejeződtek és július 2-án az OMSZ szakembereinek közreműködésével megtekintették az automata mérőállomás lehetséges helyszíneit, valamint felmérték a helyszínek környezetét is – az ott tapasztaltak nyomán jelölik ki a mérőállomás végleges helyszínét.

Ezt követően megkezdődik a mérőállomás beszerzésére vonatkozó eljárás dokumentációjának összeállítása, melynek eredményes befejezése után Békéscsabán egy állandó mérőállomást telepítenek. Az új mérőállomás megépülését követően a város is csatlakozik az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózathoz, valamint a fenti akció eredményeként elkészülhet Magyarország levegőminőségének széleskörű áttekintése, különös tekintettel a nagyobb településekre.

A projektről bővebb információk érhetők el a Hungairy Békéscsaba Facebook oldalon, illetve a hungairy.hu weboldalon tájékozódhatnak.

További programok »

FEL