Debreczeni Dezső: 10-12 versenyző juthat ki a kick-box utánpótlás Eb-re

2021. augusztus 18. 09:10 | Erdei-Kovács Zsolt

November 5-e és 14-e között a montenegrói Budvában rendezik meg az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokságot, ahol minden bizonnyal több csabai versenyző is ott lesz. Nagyjából 10-12 fiatalnak van reális esélye arra, hogy részt vegyen a korosztályos kontinensviadalon – mondta el kérdésünkre Debreczeni Dezső. A hat danos mester hozzátette, ha már részt vehetnek a versenyzői, akkor mindent meg fognak tenni azért, hogy a legjobb formájukat hozzák és jó eredményeket érjenek el.

A József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület Debreczeni Team vezetőedzőjének ismertetése szerint májusban ők is visszatérhettek a rendes kerékvágásba, azóta normál menetrend szerint dolgoznak. Horvátországban volt a legutóbbi megmérettetés, a karlovaci Európa-kupa után rövid pihenő következett, majd a nyári időszakban elkezdték a felkészülést a szeptemberi, budapesti világkupára. Novemberben az utánpótlás Európa-bajnokság teszi majd őket próbára, de mint Debreczeni Dezső megfogalmazta, addig még sok tennivalójuk van.

Debreczeni Dezső, hatodik danos mester, vezetőedző

 

Nehezített pályán kell teljesíteniük, az eltelt másfél évben ugyanis nagyon kevés verseny volt. Sok fejtörést okozott, hogy hivatalos versenyek, megmérettetések nélkül hogyan lehet fenntartani a versenyzői motivációt, érdekeltséget. A másik meghatározó nehézséget az okozta, hogy el kellett költözniük az általános iskolák tornatermeiből, ahol a vírushelyzet miatt nem tarthattak edzéseket. Sok időbe telt, amíg megtalálták azt a helyszínt, ahol adottak a feltételek, ez viszont már eddig is plusz kiadással, extra költségekkel járt.

A nehézségek mellett természetesen pozitívumok is vannak, három eredményesnek mondható edzőtáboron vannak túl. Két hetet a Mester Clubban voltak, ennek köszönhetően igazán jól összerázódott a csapat. A múlt hetet Gyulán, többnyire az Erkel Ferenc Gimnáziumban és annak tornatermében töltötték és a jól megszokott közeg jótékonyan hatott a felkészülési folyamatra. Házi versenyeket tartottak, vagyis azokat a körülményeket próbálták meg imitálni, amelyek a versenyeken érhetik az ifjú harcosokat.

A budapesti világkupa mellett nagy hangsúlyt fektetnek az országos bajnokságon való jó szereplésre is. Annyi bizonyos, hogy az utánpótlás Európa-bajnokságot két korosztályban, kadett II. és junior kategóriában rendezik majd meg, a gyermek és a kadett I. korosztály ezúttal kimarad. A Debreczeni Team versenyzői mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a legjobb formájukat hozzák és jó eredményeket érjenek el.

– A versenyek hiánya nagy hátrányt jelent, ez azonban nem csak minket, mindenkit érint – tette hozzá Debreczeni Dezső.

Végül hangsúlyozta: a csapat, amikor odaér, akkor már biztosan felkészült lesz.

Viczián Vivien mindenképpen szeretné legyőzni a bolgár lányt

 

Az esélyesek között van egy ikerpár, Viczián Vivien és Viczián Dániel. Vivien -50 kg-ban juniorként küzd, s mint mondta nagyon nehezen indult az év és nagyon sok motivációt kell összegyűjtenie ahhoz, hogy egy-egy versenyen jól tudjon teljesíteni. Saját magát próbálja motiválni és a testvérét is arra ösztönözni, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Van egy idősebb testvérük is, aki Németországban él, neki nagy szerep jut, hozzá szeretnének felnőni.

– Mindig maximalista voltam, mindig a legjobbat próbáltam kihozni magamból és a legjobb formámat megmutatni, amikor rálépek a pástra – mondta Vivien, hozzátéve: egy nagy verseny volt az utóbbi időszakban, ahol mindössze egy lány volt, aki ki tudott fogni rajta, egy bolgár versenyző. Montenegróban arra fog törekedni, hogy őt mindenképpen meg tudja verni, le tudja győzni. Úgy látja, hogy az állóképességén kell sokat dolgoznia, erre fekteti a legnagyobb hangsúlyt.

Dániel sem rest, -69 kg-os súlycsoportban juniorként versenyez. Az elsődleges az, hogy kijusson az Eb-re, ennek rendel alá mindent. Az országos bajnokságon is szeretne helyt állni, hiszen ez az a küszöb, amit teljesítenie kell a részvételhez. A felkészülési időszak nehézségeit nem tekinti valódi nehézségeknek, mert örömet okoz neki az, hogy ebben a sportágban versenyezhet. Mint megfogalmazta: ebben tud kiteljesedni.

A bátyját ő is megemlítette, az ő nyomdokain szeretne haladni. A kvalifikáció reális opció, de akkor jön csak a java. A további edzőtáborok mellett mentális felkészítés, tréning, videózás, valamint elemzés vár rá. Külön kiemelte, hogy a koncentrációt szeretné fejleszteni, mentálisan szeretne még inkább megerősödni, mert szerinte ez lehet a siker, a győzelem kulcsa.

 

Galéria

További programok »

Sport

Békés megyeiek is ringbe szállnak a kick-box vb-n

Hosszú kihagyás után a 2021-es év legnagyobb jelentőségű kick-box versenyére kerül sor az olaszországi Jesolóban. A népszerű tengerparti üdülőváros ad otthont a WAKO kick-box világszövetség világbajnokságának, amelyben minden szabályrendszer képviselői megküzdenek majd a világbajnoki címekért.
2021. október 18. 16:35
FEL