Zebra terv a zebrán átkelő gyalogosok biztonságáért

2021. május 13. 06:35 | Csiffáry Zsuzsanna

A rendőrség a napokban zajló országos ellenőrzés kapcsán a gyalogosokat és a járművezetőket is arra kéri, hogy közlekedjenek szabályosan, legyenek tekintettel egymásra! A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta, hogy a rendőrség munkatársai minden nap próbálják kiszűrni a magukra és a másokra is veszélyt jelentő szabálytalankodókat. A Zebra terv elnevezésű országos rendőrségi akció elsősorban a gyalogos közlekedésre és a zebrán átkelő gyalogosok biztonságára helyezi a hangsúlyt.

Nagyon fontos a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek elkerülése - fogalmazott dr. Szombati Andrea.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében kiemelte: évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el Magyarország közútjain. A gyalogosok okozta baleseteken belül vezető helyen áll az óvatlan, hirtelen lelépés az útestre. A második leggyakoribb ok a tilos jelzésen és a tiltott helyen való áthaladás.  

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta, hogy a rendőrség munkatársai minden nap próbálják kiszűrni a magukra és másokra is veszélyt jelentő szabálytalankodókat.

Május 11-e és 13-a között zajlik a Zebra terv elnevezésű országos rendőrségi akció, amelyben elsősorban a gyalogos közlekedésre és a zebrán átkelő gyalogosok biztonságára fókuszálnak.

- Békés megyére vonatkozóan tavaly, tíz személysérüléssel járó közlekedési baleset történt zebrán. Gyakorlatilag a tízből nyolc olyan eset volt, amikor egy jármű vezetője nem adott elsőbbséget a gyalogosnak, és emiatt történt meg a szerencsétlenség. Ám meg kell említenem, hogy a gyalogosok között voltak ittasak, akik emiatt okoztak balesetet. Igaz, hogy a járművezetőkre vonatkoznak a szabályok az alkoholfogyasztásokat illetően. Ugyanakkor ha valaki gyalogosan közlekedik ittasan, egészen másként érzékeli a forgalmat, másként tudja megbecsülni a távolságokat - mondta el dr. Szombati Andrea. 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arra kéri a gyalogosokat és járművezetőket egyaránt, hogy legyenek nagyon türelmesek és figyelmesek egymással szemben is.

Galéria

 

További programok »

Itthon

Hőség - A jövő héten 40 fok közeli meleg is lehet

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. A hétvégére mérséklődik néhány fokkal a meleg. Ezzel együtt egész héten sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
17:06
FEL