A kerékpárosok és a gyalogosok láthatóságára hívta fel a figyelmet a rendőrség

2023. november 4. 14:00 | Hidvégi Dávid

Az őszi-téli időszakban romló látási viszonyokra és a láthatósági eszközök használatának fontosságára hívta fel a figyelmet a rendőrség a Light Friday elnevezésű programon keresztül. Az egyenruhások Békéscsabán a főterén várták a járókelőket és a kerékpárosokat, akik ingyen kaphattak láthatóságot segítő prizmákat, lámpákat, láthatósági mellényeket, villogókat.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sokan pörgették meg a szerencsekereket és kaptak láthatóságot elősegítő eszközt a Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság közlekedésbiztonsági programján a békéscsabai Szent István téren pénteken. Az arra járó gyalogosok és kerékpárosok ingyen kaptak láthatóságot segítő prizmákat, lámpákat, láthatósági mellényeket és villogókat. Voltak, akik azt is elmondták, hogy a családjukból ki használja majd a hasznos kellékeket. Így az unokáktól a nagyszülőkig minden korosztályhoz került az arra a napra tartogatott ajándékokból.

– Mindenkinek oda kellene figyelnie arra, hogy lássuk egymást. Gépjárművel is szoktam közlekedni és mindig nagyon résen kell lennem, hogy mikor és merről jönnek a kerékpárosok. Nagyon jó, hogy a rendőrség egy ilyen akción keresztül felhívja a figyelmet a láthatóságra – fogalmazott kérdésünkre Párkány Mihályné.

 

 

A közlekedésbiztonsági akciót az Országos Rendőr-főkapitányság azért hirdette meg ismét november elejére, hogy felhívja a figyelmet az őszi-téli időszakban romló látási viszonyokra és a láthatósági eszközök használatának fontosságára.

– A kerékpár kötelező felszerelései közül elsősorban a lámpák segítik a láthatóságot, amelyből előre fehér, hátra piros fényt adót helyezünk fel. Fontos, hogy ezek jól működjenek, így ha merül az elem, akkor inkább cseréljük mert lényeges, hogy a kerékpáros már messziről észrevehető legyen. Alapvető az is, hogy az első keréken legyen két prizma, amit egy tengelyre kell felhelyezni, ugyanis, ha egy kerékpáros behajt a kereszteződésbe, akkor először az első kerekét látja meg a többi közlekedő – hangsúlyozta a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szombati Andrea hozzátette: nemcsak a kerékpárra lehet feltenni a világítást, hanem az is szabályos, ha a kerékpároson van fény. Mint mondta: manapság sokan közlekednek erős fényű fejlámpával, akik ezzel sokat tesznek a saját biztonságukért. A szóvivő külön felhívta a rolleresek figyelmét arra, hogy javítsák a láthatóságukat, hiszen ezeken a kétkerekű járműveken csak egy kisméretű lámpa van hátul, amelyet az autósok nehezen észlelnek, ezért nekik is ajánlott a fényvisszaverő mellény vagy egyéb láthatósági eszköz viselése.

 

Galéria

További programok »

FEL