Zalán Tibor meséje az igazmondásról

2019. január 25. 08:30 | behir.hu

Szarka Gyula – Zalán Tibor AZ IGAZMONDÓ JUHÁSZ ÉS AZ ARANYSZŐRŰ BÁRÁNY című zenés mesejátékának ősbemutatóját február 18-án tartja a Békéscsabai Jókai Színház. A 2018-19-es évad harmadik gyerekdarabjának próbái január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődtek el.

Zalán Tibor József Attila-díjas költő, dramaturg meséjéhez Szarka Gyula Kossuth díjas énekes, zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja komponált zenét. Az előadást a Jászai Mari-díjas Karczag Ferenc színművész rendezi. A szerzőt és a rendezőt, a szereplőket és a tervezőket Seregi Zoltán igazgató köszöntötte kedden délelőtt a Jókai Szalonban megtartott első olvasópróbán.

Karczag Ferenc, aki a kilencvenes évek második felétől több évadon át játszott Békéscsabán, örömmel üdvözölte régi munkatársait, majd a mese rendezésének komolyságáról beszélt. Mint mondta, sokszor rendezett már gyerekdarabot, pokolian nehéz dolog.

– Shakespeare pontosan leírta a színészeknek is, hogy mit kell csinálni, de a mesénél csak a nagy elvárás van. Ilyenkor a rendező vizsgázik ízlésből, fantáziából, szakmai tudásból, és ha nem kap kellő segítséget a színészektől, nem is sikerül az előadás. A gyerekelőadás nem csak egy pipa, nem egyszerű történet. Nagyon remélem, hogy mi is és a kicsik is örömüket lelik majd benne.  

A meseíró úgy nyilatkozott, mivel 12 évig dolgozott gyermekszínházban, tudja, milyen darabot kell írni. Élvezte is nagyon a munkát mindaddig, amíg Szarka Gyula meg nem kereste és állandó kérdéseivel nem zaklatta.

– Egy szerző nem utál semmit jobban, mint amikor a zeneszerzőnek, a rendezőnek ötletei vannak. Komolyan kell venni a mesét, komolyabban, mint a felnőtt darabot. Azt könnyebb megírni, mert a gyerekek őszinték, kimennek, mással foglalkoznak, ha nem tetszik nekik a darab. Ha jó, akkor figyelnek.

Zalán Tibor, aki az előző gyerekprodukció, A Shówkirálynő  átiratát is készítette, most úgy fogalmazott: ezt a mesét megírni kellett, mert a történet pici volt és didaktikus. „Ki kellett találni, hogy szóljon. Ezért verses prózában írtam meg, cseng, bong, amit szeretnek a gyerekek.”

Lenkefi Réka díszlettervező, aki legutóbb az Elnémult harangok színpadképét alkotta, új művéről annyit árult el, hogy a szereplők hajón érkeznek a visegrádi vár alá, vetített háttér lesz, kis kunyhó, aztán palotakép, az igazságosztás helyszíne. Kiss Zsuzsanna, akinek munkáját az Advent a Hargitán előadásában láthattuk pár éve, szintén szűkszavúan nyilatkozott. A terveket körbeadta a színészeknek és azt mondta, hogy a rajz beszéljen helyette, de a mesét természetesen ő is komolyan vette.

Az új mesedarabban Mátyás királyt Nagy Róbert, Beatrix királynét Komáromi Anett, Burkus királyt Mészáros Mihály, Izabella lányát Csonka Dóra játssza. Kobak udvari bolond kettős szereposztásban Kopanyicza András és Józsa Bence színészhallgató, Pörge Péter juhász Puskás Dániel szh. lesz, az aranyszőrű bárány alakjában Nádra Kitti lép színpadra.

 

Forrás: Jókai színház/Niedzielsky Katalin

További programok »

FEL