A János vitéz bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház

2022. március 3. 15:47 | Papp Ádám Sándor

Pénteken mutatja be közönségének a János vitéz rockoperát a Békéscsabai Jókai Színház. A társulat a produkció főpróbáját szerdán tartotta, az előadással Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelegnek.

Petőfi Sándor 1844-ben írt verses meséjét rockra hangszerelve viszi színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. A János vitéz című daljátékban Iluskát Csonka Dóra, míg Kukorica Jancsit Puskás Dániel alakítja.

– Az egyik első színházi előadás, amelyre elvittek a szüleim az a János vitéz volt, így a darab már gyerekkoromtól kezdve velem van és elkísér. Közel áll a történet, a magyar zenés színjátszás egyik meghatározó darabja ez a mű és hogy most fel lett frissítve zeneileg egy rockos, modern hangszerelésben, ráadásul Jancsit játszhatom benne, hatalmas megtiszteltetés számomra – fogalmazott Puskás Dániel.

Koltay Gábor, a darab rendezője elmondta: az a cél, hogy Petőfi Sándor szellemisége, lelkisége és az általa teremtett mesevilág életre keljen a színpadon.

– A János vitéz gyönyörű történetét minimálisan átalakítottam. Petőfi Sándor végjátékától eltérően, amelyben Jancsi lesz Tündérország fejedelme én úgy írtam át, hogy a főszereplőt visszavezetem a falujába, mert Iluska már nem él, meghalt. Az egész tündérkép az ő csodálatos víziója, ragaszkodás egy szerelemhez, értékekhez amelyeket Iluska személyesít meg – emelte ki a rendező.

Galéria

A Békéscsabai Jókai Színház az elbeszélő költemény és a zenemű eredeti szellemiségének megtartásával, lenyűgöző színpadi látvánnyal Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulója előtt kíván tisztelegni.

– A zene, a dallamok eredetiek, csak a hangszerelés mai. Abban bízom, hogy a fiatal közönség így jobban átérzi, nagyobb élmény és közelebb lehet hozzájuk hozni a csodálatosan szép mesét, amely gyerekeknek is való. Miután a János vitéz alapmű, így úgy gondolom, hogy a családoknak és a felnőtteknek is élvezhető lehet – hangsúlyozta Seregi Zoltán színházigazgató. 

A társulat a János vitézt március 4-én, pénteken mutatja be a nagyközönségnek.

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL