Pénteken mutatják be a Megfeszített című rockoperát a Jókai színházban

2020. szeptember 24. 08:41 | Gyemendi Réka

Szerdán tartották a Megfeszített című rockopera főpróbáját a Jókai színházban. A darabot Koltay Gábor állítja színpadra, a Mester szerepében Varga Miklóssal, illetve Bedőcs Imrével. Az előadást pénteken láthatja először a békéscsabai közönség.

A darab olvasópróbáját még július elején tartották. A Megfeszített egy olyan sokszereplős rockopera, amelyben nemcsak a főhősöknek, hanem a tömegnek, a népnek is nagy jelentősége van.

A Vezér Katkó Ferenc, az Áruló Csomós Lajos, a Lány szerepében pedig Csonka Dóra tűnik fel. A Mestert kettős szereposztásban Varga Miklós és Bedőcs Imre alakítja.

A darab rendezője úgy fogalmazott: a közismert bibliai történetet szeretnék elhozni a jelenbe. A darab Jézus és az őt eláruló Júdás, valamint a Jézus gondolatai ellen lázadó Kajafás történetét mutatja be. Koltay Gábor elmondta: ezeknek a konfliktusoknak a mai megfelelőjét szeretnék megmutatni.

 

 

– Leginkább a szeretet fogalma, értelmezése hiányzik a mai világunkból. A szolidaritás, a másik ember tisztelete, az igazság felmutatása. Ezek a minőségek ebben a klasszikus bibliai történetben a szereplőkön keresztül érzékelhetőek. Ezt a történetet – éppen azért, mert azt gondoljuk, hogy korszakokon átívelő, alapvető emberi konfliktusokat mutat be – szerettük volna elhozni, közelíteni a mához. Mesternek hívjuk a főszereplőt és Vezérnek az ő ellenlábasát, Árulónak pedig aki elárulja a mesterét. Öcsém, Koltay Gergely írta a zenét és a szöveget, és nagyszerűen megoldotta, hogy ez a történet egy idő után ne Jézusról, Júdásról és Kajafásról szóljon, hanem rólunk, a mi korunkról. Ezen túlmenően a magyarság, a magyarok megfeszítettségéről is szól, ugye idén van Trianon századik évfordulója – ismertette a rendező. Hozzátette: a négy főszereplőt és a tizenkét tanítványt Seregi Zoltán, a színház igazgatója választotta ki, aki a rendező véleménye szerint remek munkát végzett, öröm volt velük dolgozni.

Az előadásban a színház művészei mellett szerepelnek a Balassi Táncegyüttes táncosai is, Koráográfusuk Ifj. Mlinár Pál. A nagyszabású díszletet Juhász Katalin tervezte.

A darab bemutatója szeptember 25-én lesz a Jókai színházban.

További programok »

FEL