Rockoperát dolgoz fel a Jókai színház

2020. július 2. 17:39 | Gyemendi Réka

A Megfeszített című rockoperát dolgozza fel a Békéscsabai Jókai Színház. A Koltay Gergely – Szűts István – Kormorán darabot szeptember 25-én mutatják be Békéscsabán, de augusztus közepén már Szarvason is látható lesz az előadás.

A Megfeszített egy olyan sokszereplős rockopera, amelyben nemcsak a főhősöknek, hanem a tömegnek, a népnek is nagy jelentősége van. A Mestert kettős szereposztásban Varga Miklós és Bedőcs Imre alakítja. A Vezér Katkó Ferenc, az Áruló pedig Csomós Lajos lesz, a Lány szerepében pedig Csonka Dóra tűnik majd fel.

 

 

A darab rendezője úgy fogalmazott: a közismert bibliai történetet szeretnék elhozni a jelenbe. A darab Jézus és az őt eláruló Júdás, valamint a Jézus gondolatai ellen lázadó Kajafás történetét mutatja be. Koltay Gábor elmondta: ezeknek a konfliktusoknak a mai megfelelőjét szeretnék megmutatni.

– Ezek a konfliktusok ma is pontosan itt vannak közöttünk. Kajafást és környezetét mi a Vezér és környezetének nevezzük. A Vezért elképzelhetjük egy dúsgazdag vállalkozónak, egy befolyásos bankárnak, egy magánhadsereggel rendelkező maffiavezérnek. Tehát olyan gazdag, befolyásos személy, aki itt van körülöttünk. Az elmúlt 30 évben, a rendszerváltás óta ebben a térségben is megjelentek, akiknek nyilván nem az az érdeke, hogy a tömegből, a népből egy erős és összetartó közösséget, egy múltjára, történelmének legszebb pillanataiból hitet és erőt merítő közösséggé nevelje. Miért? Mert azzal nehezebb elbánni. Egy öntudatlan, értékeit fel nem ismerő "masszával" nagyon könnyű elbánni. Vele szemben áll a Mester és környezete, a tizenkét tanítvány által képviselt értékek, amely a szeretetet, a tisztességet, a becsületet, a szolidaritást jelképezi – fogalmazott a Balázs Béla-Díjjal is kitüntetett filmrendező.

 

 

Hozzátette: utóbbi közösség azok mellett az értékek mellett áll ki, amelyek a mai világunkból kiveszni látszanak, és amelyeket vissza kell szerezni.

– Nagyon szeretnénk durva, erőszakos asszociációk nélkül, hogy ha a közönség egy jó játékszervezéssel, egy szép, hatásos és jó előadással önmagától rádöbbenne arra, hogy nekünk, bizony itt a 21. században ahhoz, hogy újra nemzetté tudjunk válni – ami egy erős, összetartó közösséget jelent felfogásom szerint – ezeket az értékeket újra fel kell fedeznünk a mindennapokban – hangsúlyozta. 

 

Látványterv a díszletről

Látványterv a díszletről

 

Az előadásban a színház művészei mellett szerepelnek a Balassi Táncegyüttes táncosai is, a nagyszabású díszletet pedig Juhász Katalin tervezi.

A darab bemutatója szeptember 25-én lesz a Jókai Színházban, előtte már augusztus 19-én a Szarvasi Vízi Színházban is látható lesz az előadás.

 

További programok »

FEL