Verebes István újra Békéscsabán rendez - Interjú

2020. október 25. 13:08 | behir

Huszonhárom év után újra vendégrendezőként vállalt szerepet Verebes István Békéscsabán, aki először még Konter László igazgató idején dirigált a színházban.

Stella Adorján forgatókönyvíró és Békeffi István kétszeres József Attila-díjas magyar színműíró által adaptált, a Pezsgős vacsora című zenés vígjátékának bemutatójára készül a Békéscsabai Jókai Színház. A darab Theodor Mouche vígjátéka nyomán készült.
 
Verebes István Jászai Mari-díjas színésszel, rendezővel, dramaturggal, íróval, színházigazgatóval és műsorvezetővel Szilágyiné Szabó Ágnes, a Békéscsabai Jókai Színház sajtófőnöke beszélgetett.
 
 
– A Pezsgős vacsora igazi luxus lesz a számunkra, hogy stílusosan fogalmazzak. Hogyan került tálcára az ötlet?
– Nem az én választásom volt, ezt ajánlotta fel a színház. A magam részéről igazítottam rajta. Az alapdarab üzenete ugyanis nem állt összhangban a műfajával. Én nem szeretem, ha egy darab az aktuálpolitikának bármelyik vonulatában képviselteti magát. Jó kaland volt, hogy azokat a tévedéseket, melyek kételyeket keltettek bennem, korrigáljam, hogy megfeleljenek egy normális értelmezésnek, egy kiegyensúlyozott, se ide, se oda nem húzó értelmezésnek. Azt akartam, hogy a darab mutassa meg, hogy abban az időben hogy éltek az emberek. Az mindig kaland számomra, hogy ha valami számomra nem tetszetős, nem ízléses, átformáljam olyanná, ami elfogadható a közönség minden rétege számára.
 
 
– Miben lesz ez más rendezés, mint a többi Pezsgős vacsora?
– Ötven éve vagyok a pályán, tüntetek azzal, hogy nincs stílusom. Minden előadás más legyen, a darab feleljen meg a mai kor színházkultúrájának. Nem avítt, hanem hiteles, és a humora ne legyen öncélú. A bugyutaságai legyenek kedvesek, vegye észre a néző, hogy ez egy játék. Egy komolytalan darabnak nem szabad úgy látszania, hogy ez nagy sorskérdésekről szól.
 
 
– Különlegesség is lesz a színpadon?
 
– Egyszerre lesz látható az író elegáns rózsadombi legénylakása és az Albertirsán veszteglő vagonban lakó házaspár élete. A vígjáték 1921-ben játszódik, a fentiek adnak neki egy kis pikantériát.
 
 
– Izgalmasnak látszik a bemutatóig eljutni.
 
– Minden helyzetet dalok kommentálnak majd.
 
 
– Slágerek?
 
– Nem. A kor melódiái. Nemlaha Györggyel formáztuk a szövegeket. Könnyed stílusú, a korba illő melódiákat hallhat majd a közönség.
 
 
– Milyen 2020 őszén rendezni, az otthonától távol?
 
– Hetvenkét évesen, félve a koronavírustól még mindig van kurázsim dolgozni az emberek között. Hősiességnek élem meg. A színház komolyan veszi a védekezést, de háborús a helyzet. Ne üljön ránk ez a pimasz vírus!
 
 
– Hogy érzi magát köztünk Békéscsabán?
 
– Huszonegy éve már dolgoztam itt. Ez a darab nem szereti Budapestet, azt mondja a főszereplő kislány, „mert Pesten nem lehet igazat mondani, nem hiszik el, csak ha hazudok”. Vidéken ismerik egymást az emberek, számomra is megnyugtatóbb. A színház biztosít számomra egy parasztházat, abszolút fölszerelt, az emberek pedig kedvesek.

További programok »

FEL