Válótársak – Egy se veled, se nélküled kapcsolatot visz színpadra a Jókai

2021. május 22. 13:46 | Gyemendi Réka

Pénteken tartották Bernard Slade és Brestyánszki B. R. Válótársak című színműjének olvasópróbáját a Békéscsabai Jókai Színház szalonjában. A darab két szereplője Földesi Ágnes Villő és Tege Antal, a rendező Katkó Ferenc.

Michael (Tege Antal) befutott drámaíró, volt felesége, Amy (Földesi Ágnes Villő) balett-táncosként teljes kudarc. Bár már elváltak, mégis ünnepelnek: a házassági évfordulójukat. Kapcsolatuk meghatározhatatlan; a férfi egyik nőbe szeret a másik után, Amy egyetlen társa az alkohol. Aztán Michael egy kerek évre eltűnik, és épp akkor tér vissza, amikor Amy talál valakit, akivel együtt szeretne élni.

A Jókai színházban néhány éve hagyomány, hogy több helyszínen játszanak, akár egy időben a Nagyszínpadon, a Kamaraszínpadon és a Stúdió színpadon. Ez a darab a stúdiószínpadi előadássorozatot bővíti.

– Már láttam valamikor 2010-ben ezt a darabot és azóta bennem volt, hogy mennyire jó lenne egyszer megcsinálni. A történet fő problematikája, hogy el tudja-e engedni egymást két ember egy válás után. Pontot tudnak-e tenni egy kapcsolat végére, vagy habár pontot tesznek a kapcsolat végére, de onnantól kezdve soha nem találják meg az igazi társukat. Folyamatosan keresünk és keresünk, és valamiért mindig ugyan ott kötünk ki, valamiért mindig visszamegyünk a kiindulópontra, mert azzal az emberrel tudunk őszintén beszélni, vele érezzük jól magunkat, arról nem beszélve, hogy van három közös gyermek, ez pedig bizonyos kötelezettségekkel jár. Azt nem lehet, hogy például az apuka nem jelenik meg a ballagásokon, esetleg nem megy el egy szülinapra. Bernard Slade nagyon jó humorral írta meg, hogyan tudunk egymással, illetve egymás nélkül élni egy igazi se veled, se nélküled kapcsolatban – ismertette a történetet Katkó Ferenc.

Földesi Ágnes Villő elmondta: már többször érte az a megtiszteltetés, hogy kamaradarabban játszhat.

– Nagyon szeretem ezt a műfajt, otthon érzem magam benne, de mindenképpen kihívás is számomra. Ebben az esetben mindenképpen bele kell érnem a feladatba, hiszen egy idősebb női karaktert viszek színpadra. Az a szerencse és megtiszteltetés ért, hogy ismét Tege Antallal dolgozom majd, de most először, ebben a darabban leszünk teljesen egymásra utalva. Ez egy nagy feladat lesz és megtisztelő a kihívás – fogalmazott a színész.

A rendező elmondta, hogy a díszlet visszafogott lesz, hiszen azt szeretné, ha a fókusz a két színészen lenne. A darabot a tervek szerint ősszel mutatják be.

További programok »

FEL