Jaj, de jó itt, mindenütt! - Tanulságos előadással nyit a Napsugár bábszínház

2021. május 7. 06:23 | Gyemendi Réka

Újra nyit a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Az első mese a Jaj, de jó itt, mindenütt! című darab lesz Soós Emőke és Balázs Csongor előadásában, május 15-én. A következő hetekben a babaszínházi előadások és a nagyobbaknak szóló darabok váltják majd egymást, a társulat pedig a gyereknapra is készül.

A Jaj, de jó itt, mindenütt! című darab már egyszer repertoáron volt a bábszínházban, és nagy sikert aratott a gyermekek körében, így tavaly újra műsorra tűzték. Azonban éppen akkor mutatták volna be, amikor a pandémia miatt bezárták a színházakat.

Kismackó és Kistigris csodálatosan kiegészíti egymást. Az egyik horgászik – a másik gombászik. Az egyik tesz-vesz – a másik heverészik. Az egyik hallgat – a másik fecseg. Kistigrisnek és Kismackónak igazán jó sora van. Mindent együtt csinálnak: együtt indulnak Panamába, együtt keresnek kincset, együtt írnak levelet a nagyvilágba. És bár minden kaland ott ér véget, ahol elkezdődött – mégis lesz kincs, mégis lesz nevetés, mégis megtalálják álmaik országát. Mert ha van egy igaz barátunk, akkor mindenünk megvan – áll a darab ismertetőjében.

Soós Emőke bábszínész elmondta: az, hogy most ezzel a darabbal nyit a bábszínház, nagy izgalommal tölti el őket. A kedves és tanulságos mese egy kismackó és egy kistigris életéről, barátságáról, hétköznapjairól szól, akik keresik a kincset – miközben ami igazán fontos, az végig ott van a szemük előtt.

– Az előadás három mesét tartalmaz és úgy gondolom, hogy minden korosztálynak szól. A gyerekek nagyon szeretik, mert állatmese, a felnőtteket pedig a mondanivalója fogja meg leginkább. Nagyon szép gondolatokat tartalmaz, mély és igaz, mindig aktuális –  fogalmazott Soós Emőke.

A bábszínház igazgatója elmondta: az elmúlt egy évet azzal töltötték, hogy elkészítették az összes előadásukat, majd azokat fiókba tették. Lenkefi Zoltán úgy fogalmazott: a bábszínház nehézsége, hogy a felnőttek veszik a bérletet, nem pedig a gyermekek, így a pandémiás időszak alatt nem tudták a bérletes előadásaikat játszani.

– Egy hónap van hátra az iskolából és az óvodából és onnan addig nem tudjuk kimozdítani a gyerekeket, amíg nem tisztázottak ennek a jogi feltételei. Úgy hogy most a bérletes előadások elmaradnak és hétvégente fogunk játszani, ezekre az előadásokra várjuk a nézőket – ismertette az igazgató a 7.Tv stábjával.

A Jaj, de jó itt, mindenütt! című mese bemutatója május 15-én lesz. Az előadásokat védettségi igazolvánnyal és személyi igazolvánnyal lehet látogatni: ezeket a gyermekeket és a 18 év alatti fiatalokat kísérő felnőtteknek kell felmutatniuk.

 

Fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

Fotó: Békéscsabai Napsugár Bábszínház

 

Szereposztás:

Kismackó: Soós Emőke; Kistigris: Balázs Csongor; díszlet: Sisak Péter; mozgás: Fosztó András; író, rendező: Kolozsi Angéla (Blattner-díjas); a rendező munkatársa: Nagy Ildikó.

A következő hetekben a babaszínházi előadások és a nagyobbaknak szóló darabok váltják majd egymást szombat délutánonként, a társulat pedig eközben már a gyereknapra is készül.

• május 15. Jaj, de jó itt, mindenütt!
• május 22. Pöttöm Pöttyön Pöttyös Pötty (babaszínház)
• május 30. GYEREKNAP / Bolondos mesék
• június 5. Csíkos csoda (babszínház)
• június 12. Világszép Nádszálkisasszony

A bábszínházlátogatás mostani szabályai: az előadóterem nézőszámát 50 főben maximalizálta a színház, és előzetes jegyfoglalás szükséges az előadásokra. Érkezéskor fel kell mutatni a védettségi igazolványt és valamilyen személyazonosításra alkalmas okiratot (természetesen csak a nagykorú nézőknek). A maszk használata a bábszínházban nem kötelező, de ajánlott, míg a munkatársak viselni fogják azt. Emellett marad a lázmérés és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.

További programok »

FEL