Japán mese a Jókai színházban

2023. január 10. 17:50 | Szabó Judit

A "Naplopó" című zöld musical olvasópróbájával kezdődött meg a következő bemutató előtti próbafolyamat kedd délután. A musicalt Pinczés István Jászai Mari-, és Uchimura-díjas rendező viszi színre.

A darab címét kétféleképpen lehet értelmezni: az egyik megközelítés szerint - amire az előadás is épül -, 1838-ban egy 19 éves francia fiú addig kísérletezett, míg feltalálta a kezdetleges napelemet. Ezt a cseleményszálat fonják össze az eredeti, japán mesével, de a műben megjelenik a naplopó, a lusta ember motívuma is. 

– Ezek a jelentések adják a kulcsát a mi kis történetünknek. Két cselekményszálon futnak az események, zenés és prózai jelenetekben, a közepére pedig beillesztettünk egy bibliai motívumot, amelyben József megfejti a fáraó rémálmát – fejtette ki Pinczés István. A rendező hangsúlyozta, hogy japán hangszerekkel, egy kuriózumnak számító hangzás- és látványvilágú mesét varázsolnak majd a színpadra. Hozzátette, hogy a japán kollégákkal jó kapcsolatot ápol, korábban hetven alkalommal járt már Japánban. 

A történet szerint a lusta falusi fiú, Naplopó Szanszuke nem hajlandó dolgozni, ésszel szeretne pénzt keresni. Csalafinta trükkökkel túljár mindenki eszén, már majdnem rajtaveszt, de végül elnyeri a falu leggazdagabb lányának kezét. Ezt a szerepet Bartus Botond játssza majd. 

– Hasonlóság van a mesebeli karakter és az én jellemem között. Sajnos rossz tulajdonságom, amire nem is vagyok büszke, de én is tudok akár napokon keresztül folyamatosan aludni és enni. Ami még hasonlóság, hogy engem is nagyon érdekel a tudomány világa – fogalmazott Bartus Botond.

A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta, hogy a teátrum a gyerekdarabok esetében mindig törekszik arra, hogy magyar történeteket mutassanak be, ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy a gyerekek kitekintsenek más kultúrák meséire. 

– Ez a japán történet már régóta érlelődik, több éve beszélgetünk róla a rendezővel. Mostanra érett meg a helyzet, hogy elkészült ez a zenés, japán népmesére íródott darab. Ez egy nagyon jó lehetőség arra is, hogy bemutassuk a japán színházi kultúrát – foglmazott Seregi Zoltán. 

Összesen tizenhárom helyszín jelenik majd meg az előadásban, ezt egy úgynevezett origami megoldás segíti majd: úgy néz majd ki minden helyszín, mintha papírdarabkákból hajtogatnák ki a két dimenziót és a színeket. A darabot február 14-én, Valentin-napon mutatják be Szentesen. 

További programok »

Kultúra

FEL