Lázár Ervin mesével indult újra a Lázár Ervin Program Békéscsabán

2021. november 27. 07:21 | Erdei-Kovács Zsolt

A kezdeményezés névadójának meséjével, a Szegény Dzsoni és Árnika címet viselő darabbal indult újra a Lázár Ervin Program a Békéscsabai Jókai Színházban. Az előadásokra a békéscsabai tankerületből a harmadik osztályos kisdiákokat és kísérőiket várták.

Csordultig telt általános iskolásokkal a Jókai színház nézőtere, ami nem csoda, hiszen az alsósok az egyik legismertebb mesedarabot tekinthették meg a Lázár Ervin Program támogatásának köszönhetően. A vastapsot és függöny legördültét követően Mazán Máté, a Petőfi utcai Általános Iskola harmadik osztályos tanulója elmondta, hogy nagyon tetszett neki az előadás. Kiemelte a színészi játékot, a karakterek sokszínűségét és még azt is, hogy a százfejű boszorkány megpróbált mindent beleadni.

A Lázár Ervin Program révén, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával általános iskolás gyerekek juthatnak el évente egy alkalommal - lakóhelytől, szociális helyzettől függetlenül - színházba, cirkuszba, állatparkba, komolyzenei koncertre, táncelőadásra vagy éppen múzeumba. Ezzel összefüggésben Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ilyen és ehhez hasonló támogatási programok révén meg lehet teremteni annak az alapját, hogy a mai gyermek nézők felnőttként is visszatérjenek.

– Olyan fantasztikus élményekkel gazdagodhatnak a gyerekek, melyekhez később, immár felnőtt korukban is visszatérhetnek – foglalta össze a lényeget az intézmény vezetője. A darabot Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész rendezte és alkalmazta színpadra, aki pedig az indulásról szólva adta meg legfontosabb információkat. Mint ismertette, minden végzős osztály színpadra visz egy mesejátékot, ami többnyire a próbateremben marad. Ez a darab azonban az igazgató közbenjárására átkerült a nagyszínpadra – tette hozzá.

A dalok zenéjét Lévai Attila, szövegét Puskás Dániel írta, a színpadon pedig Kiss Viktóriát, Laszkó Viktort, Szász Boriszt, Trabach Veronikát, Király M. Alexandrát és a zeneszerzőt láthatták a gyerekek. Seregi Zoltán igazgató egyébként alapvetően optimista a jövőt illetően, arról azonban jelen pillanatban ő sem tud pontos információkat közölni, hogyan alakul a Lázár Ervin Program. A kezdeményezés további megvalósítása nagy mértékben függ a járványhelyzettől, a betegség terjedésétől, a betegek számának alakulásától.

 

Galéria

További programok »

FEL