Mátyás király meséje a Jókai színházban

Csütörtökön tartották Az igazmondó juhász és az aranyszőrű bárány ősbemutatóját a Jókai színházban, melynek rendezője a Jászai Mari-díjas Karczag Ferenc. 

 

 

A népmese középpontjában Mátyás király igazmondó juhásza és kedvenc báránya áll. A szomszédban élő Burkus király kételkedik abban, hogy az igazmondó juhász létezik, ezért fogadást ajánl: bebizonyítja, hogy ha elcsalja Mátyás király aranyszőrű bárányát, akkor hazugságon kapja a juhászt. A tét Mátyás és Burkus fele-fele királysága.

– Az én karakterem Pörge Péter, az igazmondó juhász, aki talpig becsületes pásztor, igazi pusztai ember, ahogy a szerző is fogalmaz a darabban. Tenyeres-talpas juhászlegény, aki csak a munkájának él, és semmi sem tántoríthatja el. Legalábbis ezt így hisszük a darab elején. Aztán jön a királylány, egy kis borocska, a többi már történelem – fogalmazott Puskás Dániel. A színész hozzátette: a darab az eredeti mesét dolgozza fel. A különbség az, hogy a 8 perces történetet 50 percesre bővítették.

 

 

Csonka Dóra Izabella királylányt, Burkus király lányát alakítja a történetben.

– Miután tapasztalta, hogy a papa felelőtlen módon odaígérte Burkus ország felét Mátyás királynak úgy dönt, hogy ez mégsem maradhat így. Ezért csellel megkörnyékezi a juhászt és kicsalja tőle az aranybárányt. De ahogy a mesékben ez lenni szokott, a végére a királylány is beleszeret a juhászba, és minden jóra fordul – mondta el a színésznő.

 

 

A gyerekeknek szóló zenés mesejáték bemutatóját február 18-án, hétfőn tartják a Békéscsabai Jókai Színházban.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,