Zalai Mihály karácsonyi köszöntője

2019. december 23. 15:35 | behir

„Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön az embereknek, akiket ő szeret.” Karácsony éjjelén egy betlehemi barlangban megszületett a világ megváltója. Ahogy a hozzá elsőként odasiető pásztorok, úgy mi is döbbenten állunk a bepólyált, jászolba fektetett gyermek előtt, aki fényes palota helyett ilyen szegényes helyet választott világra születéséhez.

Mit üzen számunkra ez a gyermek, aki értünk született Szűz Máriától? Azt mondja, hogy mi mindannyian testvérek vagyunk.

Az emberiség tagjaiként különböző népek, kultúrák közül érkezünk, eltérően gondolkodunk a világ dolgairól, nem egyformák vallási meggyőződéseink, de mégis, ha tiszteljük és meghallgatjuk egymást, akkor megvalósul közöttünk a testvériség csodája. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell adni önmagunkat, nem egyfajta multikulturális közeget kell létrehozni, hanem arra kell törekednünk, hogy meglássuk mindenkiben az embert, a testvért, akit különbözőségeink ellenére elfogadunk és megpróbálunk megérteni.

Békés megye története jó példa arra, hogy mindez megvalósítható, hiszen több mint három évszázada élnek itt békében magyarok, szlovákok, szerbek, románok, németek, lengyelek és romák. Nemzetiségeink elfogadták egymás nyelvét, vallását, kultúráját és hagyományait, amelyek mind a mai napig fennmaradtak, és ennek köszönhetően Békés megye az ország egyik legsokszínűbb megyéje.

Fedezzük fel újra a testvériséget, mely egyesít és összekapcsol bennünket. Olyan kötelék ez, mely erőssé tesz bennünket a jövő kihívásaival szemben. Testvérként sokkal hatékonyabban tudunk együtt dolgozni helyi közösségeinkért, nemzetünkért és az egész emberiségért.

Áldott, békés és boldog karácsonyt kívánok Békés megye minden lakójának!

Zalai Mihály

a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke  

FEL