Véget ért a XV. Határmenti Karvezető és Énekkari Kurzus

2023. február 27. 11:33 | Fajó Attila

Vasárnap délután ünnepi istentisztelet keretében ért véget a Magyarországi Baptista Egyház Körösvidéki egyházkerületében nagy hagyománynak örvendő Karvezető és Énekkari Kurzus. A három napos esemény záróalkalmának a békéscsabai, Október 6. utcai baptista gyülekezet adott otthont.

Jubilált az egyházzenei esemény, hiszen már tizenötödik alkalommal gyűltek össze, nem csak magyarországi, hanem határon túli, az Erdélyi Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetségéhez tartozó karvezetők és kórustagok. Összesen harminckét karvezető fejlesztette tovább magát a karvezetés tudományában a kurzus három napja alatt. A rendezvény célja a testvéri közösség ápolásán túl, az önképzés, a fejlődés volt. A külön erre az alkalomra alakult közel száz fős énekkar húsz komolyzenei kórusművet adott elő a több gyülekezetből érkező hallgatóság előtt.

Az eseményen Papp István tolmácsolta dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszter-helyettes köszöntő szavait, melyben kifejtette, hogy az egyházi zene egyben igehirdetés, imádság és közös odafordulás Istenhez.

Dr. Takács Árpád főispán már többször is jelen volt a karvezetői kurzus záróeseményén. Beszédében beszámolt arról, hogy ha valami újat szeretne ez alkalommal mondani, az mindenképpen az, hogy csendre van szükség: a fegyverek, a szavak, az érzelmek csendjére, valamint a lelki csendességre, de szükség van a dalra és a zenére is, hogy a nehéz időszakokat átvészeljük.

A karvezető és énekkari kurzus zenei felelőse Oláh Gábor karnagy, a Baptista Központi Énekkar alapítója és karvezetője kifejezte abbéli örömét, hogy nagyszámú fiatal csatlakozott idén, akiket az energiaválság miatti nehezebb gazdasági helyzet sem tartott vissza a részvételtől.

Takács Zoltán, a békéscsabai Október 6. utcai baptista gyülekezet lelkipásztorának elmondása alapján igazi lelki és zenei értéke volt a hétvégének és a közös istentiszteleteknek, háláját fejezte ki a gyülekezet testvérisége felé, amiért oroszlánrészt vállaltak a szervezésben, háttérmunkában.

Az igehirdetés szolgálatát Meláth Attila, váci baptista lelkipásztor végezte. Üzenetének főbb gondolatai a 98. zsoltár idevágó szávaival foglalhatóak össze: „Énekeljetek az Úrnak új éneket… zsoltárt énekeljetek!”

 

Galéria

További programok »

FEL