Ha összetett szénhidráttal és az emésztőrendszer tisztításában fontos rostokkal rendelkező gyümölcsöt akarunk fogyasztani, a sütőtök a legmegfelelőbb. Ugyanis a sütőtök bizony gyümölcs. Hatóanyagaival hozzájárul egyes rákbetegségek megelőzéséhez. A sütőtök 90 százaléka víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban, vasban, mangánban és karotinoidokban. Közel 150 tökfajta létezik, de az átlagos háztartásokban ezek töredéke kerül az étkezőasztalra. A tökökből számos finomság készíthető, felhasználhatósága messze túlmutat a tökfőzeléken és a sült tökön; leves, fasírt, pörkölt és sőt még desszert alapja is lehet!
Még tart a szezonja ennek ízletes és sokféleképpen felhasználható gyümölcsnek. A Krémiusz cukrászklub csapata egy sütőtökös megoldással rukkolt elő csütörtöki foglalkozásán. G. Pataki Mária, a klub vezetője elmondta, hogy a csapat majdnem teljes létszámmal állt neki a rétesgyártásnak.
–Először megsütöttük a közel egy kiló sütőtököt, amit megpucoltunk és feldaraboltunk. Botmixerrel tömörítettük, amibe ízlés szerint szórtunk még cukrot, három réteslapot dolgoztunk egybe, ennél a folyamatnál margarinnal kentük meg a rétegeket – avatott be a részletekbe a klubvezető.
Hozzávalók:
- 80 dkg sütőtök előkockázva
- 30 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola
Elkészítés
Süssük meg a tököt, várjuk meg, míg kihűl. Ha kihűlt, akkor törjük össze villával, és keverjük össze a cukorral, darált mákkal. Vegyünk egy nedves konyharuhát, rá az első réteg réteslap, amit megkenünk olvasztott margarinnal, majd jön a második réteg, olvasztott margarin, és a harmadik réteg, olvasztott margarin. Erre jön a mákos-tökös massza, kétoldalt behajtjuk, és konyharuha segítségével feltekerjük. Óvatosan tegyük a margarinnal kikent tepsibe, majd kenjük meg tojással és tegyük 180 fokos sütőbe 20 percre. Voilá!