Vizes-völgy túra a Kígyósi-pusztán

2016. május 20. 04:43 | Fekete Kata

A Kígyósi-puszta védett területeit ismerhetik meg azok a természetbarátok, akik eljönnek május 22-én, vasárnap a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett Vizes-völgy túrára.

A 13-15 kilométeresre tervezett program lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők teljes keresztmetszetet kapjanak a védett terület lényegéről. Útközben megismerkednek a vizes élőhelyek májusban fészkelő madaraival, például a bíbiccel, nagygodával, piroslábú cankóval. Megnézik a természetvédelmi kezelés keretében létrehozott mesterséges költőláda-telepeket, ahol már kotlanak, illetve fiókákat nevelnek a vörös vércsék és hamarosan a kék vércsék is. Kunhalmot is érintenek a túra során, így a tájból kiemelkedve élvezhetik a zavartalan körpanorámát. Felkeresik a Körös-Maros Nemzeti Park egyetlen ürge-élőhelyét, megcsodálják a legelő szürkemarha-gulyákat, végül túra 16.00 - 18.00 óra körül Kétegyházán ér véget.  A program részvételi díja: 480 Ft/fő.

Az érdeklődőket vasárnap 9.00 órakor várják Újkígyóson, a községi sportpálya parkolójában, a tanösvény indítótáblájánál (É 46º35’57.03”K 21°05’01.33”).  Célszerű könnyű váltócipőt vagy túraszandált is vinni, mivel a cipő elázhat a reggeli harmatban illetve a mélyebb területek vizes részein. Aki hosszútávon is bírja a gumicsizmát, annak akár az is megfelelő viselet lehet. 

 

FEL