Erzsébet napi „bitang marhát” kereshetünk vasárnap

2017. november 18. 18:17 | Tószögi György

A címben idézőjelek közé foglalt kifejezés egyáltalán nem egy  névnap buli esetlegesen elveszett vendégeinek felkutatására biztat. Sokkal érdekesebb dolgot művelhetünk, ráadásul jó levegőn, természetben, a kulturális „zöld” tudással gyarapodva.

A pásztorhagyományokban Erzsébet napjához kötik azt az időszakot, mikor is a számadók által behajtott csordák „elbitangolt” állatainak utólag alaposan utánajártak a pusztában. A ridegtartásban lévő  marhák ugyanis ilyenkor már borjadztak és ha a behajtásnál észrevették, hogy bármilyen okból kint maradhatott egy-egy jószág, azt bizony felkutatták az ekkor már gyakorta ködös tájon.

Az Erzsébet napi bitang marhakeresés később pásztorünneppé vált, mára pedig egy szép, megőrzendő hagyománnyá nemesedett.

 

Fotó: Boldog Gusztáv

 

Erre a pásztorfolklórra emlékezve szervez túrát a Körös-Maros Nemzeti Park november 19-én, a hétvége vasárnapján a Kígyósi-pusztában, ahol elsősorban – marhakeresés helyett – a madarászásra helyezik majd a hangsúlyt.

Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető elmondása szerint a maximum 15 kilométeres távra tervezett barangolás, a pusztai területek mellett érint majd erdős és bokros tájrészeket is, így minden bizonnyal számos olyan madárfajt láthatnak a természetjárók, amely ebben az időszakban jellemző szárnyasa az adott élőhelyeknek.

 

Fotó: Boldog Gusztáv

 

A túrához egy jelképes tarifaösszeg ellenében bárki csatlakozhat, a találkozó vasárnap délelőtt 9 órakor lesz a szabadkígyósi sportpálya parkolójában. A megfelelő öltözet mellett különösen a lábbeli alkalmasságára hívják fel a szervezők a figyelmet, hiszen ha nagy sár nem is lesz, a fű vizes lehet. Távcső, fényképezőgép, mint egyéb túrafelszerelés szintén jó szolgálatot tehet. A túra, tervezetten kora délután ér véget a 14 órai buszjárat figyelembe vételével.

A programról érdeklődni, előzetesen jelentkezni Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezetőnél lehet a +36 30 475 1777 telefonszámon.

 

További programok »

Itthon

FEL