Visszatekintő: Hanó Miklós volt alpolgármester és képviselő – Fidesz-KDNP

2024. április 19. 14:30 | behir.hu

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Az élet úgy hozta, hogy a 2019. november 12-ei alakuló ülés névsora nem lehet teljesen ugyanaz, mint a ciklust záróké. Hanó Miklós múlt év szeptemberében elhunyt, munkájára a korábban vele készült interjúk alapján emlékezünk.

Évtizedekig a közélet aktív és meghatározó szereplője volt Hanó Miklós (1957–2023), aki először 1994-ben lett önkormányzati képviselő és a gazdasági bizottság elnöke, majd 1994 és 1998 között tanácsnok. Két ciklusban országgyűlési képviselőként tevékenykedett, 2006-tól pedig – egészen 2023. szeptember 3-án bekövetkezett haláláig – Békéscsaba alpolgármestere, valamint 2010-től a 9. számú választókerület képviselője volt.

Hanó Miklós politikusként, közéleti szereplőként nemcsak tanúja, hanem formálója is volt az elmúlt időszak történéseinek. Békéscsabán, évekkel ezelőtt volt egy egész városra kiterjedő lakossági fórumsorozat, amelyet dr. Ferenczi Attilával, ketten vittek végig. Mint azt sokszor hangoztatta, már akkor a járdákra és az utakra volt a legnagyobb igény az itt élők részéről, és ez a 2019–2024-es választási ciklusban sem volt másként.

– Büszke vagyok arra, hogy a ciklusban összesen 10 milliárd forintos út- és járdafejlesztés valósulhatott meg a városban, Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel közösen sokat dolgoztunk azért, hogy ez így legyen. Örülök annak is, hogy – szintén Herczeg Tamás hathatós közreműködésével – elkészült a Fürjesi elkerülő-út, amely tehermentesíti a belvárost – emelte ki egy tavalyi interjúban.

 

Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Hanó Miklós sorozatban négy cikluson át volt Békéscsaba alpolgármestere, ebben a pozíciójában, de korábban bizottsági elnökként és tanácsnokként is a gazdasági ügyek, a fejlesztések tartoztak hozzá. Amikor a múlt évben erről kérdeztük, egymás után sorolta az ezen a téren elért eredményeket.   

– Uniós forrásból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén, majd hazai forrásból, a Modern Városok Program támogatásával számos olyan beruházás valósult meg az elmúlt időszakban Békéscsabán, ami azt a célt szolgálta, hogy élhetőbb legyen a város. Ráadásul sok olyan fejlesztést hajtottunk végre, ami az energiafogyasztás csökkentésére irányult, és ez a jelenlegi igen magas energiaárak mellett komoly segítséget jelent. A geotermikus hőhasznosítás, a Smart Grid program, az intézmények energia-megtakarítást hozó felújításai akkor indultak, amikor még szó sem volt energiaválságról, csak megtakarítást szerettünk volna elérni.  Ebben ki kell emelni a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. szerepét: Sódar Anita és kollégái profi módon állították össze és vezényelték le a projekteket. Sok más városban lassan mentek ezek a folyamatok, nálunk viszont – nekik is köszönhetően – pörgött minden – fogalmazott 2023 februárjában az alpolgármester.

 

 

Hanó Miklós szívügye volt a női kézilabda, elnökségi tagként dolgozott a csapat sikeréért. Büszke volt arra is, hogy ő javasolta annak idején a CsabaPark létrehozását, és az a több ütemben történt fejlesztéseknek köszönhetően mostanra igazi pihenőpark, turisztikai attrakció lett, amely a gasztronómiai rendezvényeknek teret és infrastruktúrát tud adni.

A 9-es számú választókerület képviselőjeként egyebek mellett azon dolgozott, hogy az út- és járdafejlesztés ott is látványos legyen, és a lakosok életkörülményei javuljanak. Igyekezett a közösséget összehozni, rendszeresen megtartotta a disznóvágással egybekötött Mokry-majálist. Sokat tett azért, hogy a mezőmegyeri sportkomplexum méltó öltözőt kapjon. A létesítményt 2020 augusztusában adták át több labdarúgó-mérkőzéssel: a Mezőmegyer Öregfiúk gárdája például a Ferencváros Öregfiúk együttesét fogadta. A sportkomplexum családi napok helyszínéül is szolgált, amelynek szintén támogatója volt képviselőként.

 

 

Hanó Miklós nagy küzdő hírében állt, aki ha kellett, minden követ megmozgatott a városért, az itt élőkért. Különösen fontos volt számára, hogy elérhető legyen a csabaiaknak. Sokan mentek oda hozzá a rendezvényeken, különböző eseményeken, sokan hívták fel telefonon, de azt is tudták, hogy az ajtaja mindig nyitva állt. Bárki bátran fordulhatott hozzá, és ő igyekezett segíteni, ahol csak tudott. Pártállástól függetlenül szinte mindenkivel szót értett, dr. Ferenczi Attilával pedig kifejezetten jó barátságban voltak.

– Attila már akkor sokat segített nekem az önkormányzati munkában, amikor bekerültem a képviselő-testületbe. A későbbiekben bizottsági szinten ő vitte azokat a területeket, amelyekért én voltam a felelős alpolgármesterként. Folyamatosan együtt dolgoztunk, sok mindent megvitattunk, akár késő este is felhívhattuk egymást, ha kérdés vagy gond adódott. Például a városgazdálkodási kft. létrehozásáért is mi kardoskodunk, hogy ne kelljen külső vállalkozóknak fizetni azért, amit helyben olcsóbban is meg tudunk csinálni. Az évek során egyébként jól együtt tudtam működni szinte mindenkivel, aki azt nézte, hogy a városnak mi a jó, és Békéscsaba hogyan fejlődhet, hisz én is mindig azon tevékenykedtem, hogy a város fejlődjön, szépüljön – fogalmazott Hanó Miklós még 2023-ban, az egyik vele készült interjúban.

További programok »

FEL