Vetőmagszövetség: lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

2022. február 21. 15:25 | behir

Lesz elegendő mennyiségű és minőségű árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn az MTI-vel.

A kalászos vetőmagok szaporítóterületeinél a korábbi évektől eltérően nincs jelentős kiesés, hiányra a közlemény szerint egyik fajtából sem kell készülni. Adataik alapján a tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt. Körülbelül 6 ezer tonnányi árpa vetőmag kerülhet forgalomba, ami akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a várható méretű, vagyis a tavalyit 10 százalékkal meghaladó vetésterület esetén is.     

A tavaszi zab várható vetőmagmennyiségét több mint 2600 tonnára becsülik. A szövetség szerint ha a termőterület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez majdnem 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget. A szervezet szerint a termelők visszajelzései alapján a vetőmagkészletek fedezik az igényeket, minőségi gondok sem várhatók. A sörárpa és a takarmányárpa termeltetése nem változik jelentősen, az elmúlt évről áthúzódó készletek mennyisége idén is minimális - tették hozzá.     

Kiemelték, hogy a klímaváltozás miatt nőtt az ősszel levetett tavaszi árpa aránya, a fajta- és vetőmag-tulajdonosok ezért már késő ősszel kihirdették a vetőmagárakat. A vetőmagszövetség emiatt 2022-re nem hirdet tájékoztató árat - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI.

További programok »

Mezőgazdaság

A magas önköltségi ár felemésztette a nyereséget a mezőgazdaságban

A tavalyi történelmi aszály után idén a magas finanszírozási költségek, a rendkívül alacsony felvásárlási árak és a mezei pocok invázió vitte el a hasznot a szántóföldi növénykultúrákból. Az alap agrártámogatások is várhatóan a finanszírozási költségek fedezésére lesznek elegendőek. Bozó József, a NAK vármegyei alelnöke úgy fogalmazott: ebben az évben is a túlélés a cél a mezőgazdaságban.
2023. november 29. 17:23
FEL