Vasárnap kezdődik a 46. Békés-tarhosi Zenei Napok

2022. június 13. 17:24 | Vincze Attila

Idén is színvonalas programokkal várja az érdeklődőket az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő komolyzenei fesztiválja, a Békés-tarhosi Zenei Napok. Az eseménysorozat vasárnap 17 órakor a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenyével kezdődik.

A fesztivált beharangozó sajtóeseményen Békés város polgármestere felidézte, hogy immár a 46. alkalommal rendezik meg a Békés-tarhosi Zenei Napokat. Kálmán Tibor elmondta, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező programsorozat egy olyan kultúraközvetítő szereppel bír, amelyet napjainkban nehéz feladat felvállalni. 

– Igyekeztünk idén is úgy összeállítani a programokat – a Gemma cégcsoporttal együttműködve –, valamint az egyéb táborokat, programokat megszervezni elsősorban a békésieknek, de azt remélem, hogy a megyének és az egész országnak is, amelyek ezeket a kulturális értékeket meg tudják őrizni – fogalmazott a városvezető. 

A fesztivál igazgatója, Pappné Darida Andrea kiemelte: a programokon a záró rendezvényt kivéve ingyenesen lehet majd részt venni, remélve, hogy ezzel is több fiatalt tudnak majd a koncertekre csábítani. A Békési Városi Kulturális Központ ügyvezetője hozzátette, idén nemcsak a komolyzene szerelmeseinek, hanem a könnyedebb műfajok, például a jazz zenét kedvelőknek is igyekeztek megfelelni.

A Békés-tarhosi Zenei Napok művészeti vezetője a részletes programok ismertetésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy két hét alatt összesen hat helyszínen várják majd a látogatókat. Bagoly László kitért arra, hogy a városban és környékén a fúvószenekarok mellett népszerű az orgona, de nagy hagyománya van a kórusmuzsikának, a népzenének is, így a programok összeállításakor ezeket szintén figyelembe vették. A fesztivál eseményei közül kiemelkedik a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenye.

– Azért is különleges ez az esemény, mert két versenymű is felcsendül majd egy hangversenyen, ez pedig nem egy szokásos dolog. Lesz egy furulyaművész vendégünk, valamint ritkaságként egy négykürtös versenyművet is hallhat a közönség majd ezen a napon, ilyenben még nekem sem volt részem, így számomra is nagy élmény lesz – részletezte. 

A Békés-tarhosi Zeneiskola szellemi és kulturális örökségét a tarhosi kastélypark megvásárlásával 2013 óta a Gemma Cégcsoport gondozza, így a vállalat egyben a nagy múltú fesztivált is támogatja. Végvári Edina üzletfejlesztési vezető elmondta, hogy az évek során szoros együttműködés alakult ki Békés és Tarhos települések önkormányzatával.

– Minden évben egyeztetjük a zenei napok programsorozatát, pontosan megbeszéljük, hogy ki, milyen programokat szeretne, milyen formában tudjuk egymást segíteni, támogatni, milyen kulturális célú támogatások azok, amelyeket be tudunk nyújtani ahhoz, hogy a saját erőn kívüli forrásszükségletet biztosítani tudjuk ezekhez a rendezvényekhez, hogy minél színvonalasabb eseményeket tudjunk megrendezni – emelte ki. 

A Békés-tarhosi Zenei Napok programjai június 19-én, vasárnap a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nyitóhangversenyével kezdődnek és július 2-án, szombaton, a Belencéres Néptáncegyüttes gálaműsorával zárulnak. A fesztiválról részletesebben itt lehet olvasni.

További programok »

FEL