Varga Tamás: Rengeteg kreativitás, ötlet jellemzi a Csabai Garabonciás Napokat

2017. szeptember 30. 18:30 | Mikóczy Erika

Ifjúsági évadindítót rendeztek nemrégiben az Andrássy Úti Társaskörben. Ott rengeteg dolog a közönség elé került, például hogy a következő fél évben az Andrássy Úti Társaskör milyen programokkal készül a fiatalság számára, ők hogyan kapcsolódhatnak ezekhez a programokhoz, és természetesen szóba került a tavaly jubiláló, most már huszonhatodik életévét betöltő Csabai Garabonciás Napok is. A közművelődési és ifjúsági sportosztály osztályvezető-helyettesével Varga Tamással a 7. Tv Aktuális című műsorában Horváth Szabolcs műsorvezető beszélgetett erről. 

 

– Mi az, amit ki szeretnél emelni, hisz rengeteg információ hangzott el. Sikerült-e az ifjúságnak átadni azt, hogy mennyire számítatok rájuk a jövőben, és hogy milyen programokkal készültök számukra?

 

Igen, ahogy említetted is, hagyománya van annak, hogy évadindítóval kezdődik a tanév. A kultúrában, az ifjúsági területen, de számos más szegmensben beindul a tanév, az évad. Akkor egy kicsit össze kell jönni ahhoz, hogy az aktuális témákat, a lehetőségeket áttekintsük, illetve a fiatalok számára tálaljuk. Ez történt az Andrássy Úti Társaskörben is, ahol elsőként Szarvas Péter polgármester úr tájékoztatta a megjelent fiatalokat, illetve iskolai DÖK segítő pedagógusokat, ifjúságsegítőket arról, hogy a város mennyi mindent igyekszik tenni a fiatalokért közvetve és közvetlenül. Ezt követően az ifjúsági referens, Buzder Brigitta felvázolta azokat a kiemelt programokat, amelyek várnak a fiatalokra, az iskolásokra a tanév első félévében. Szicsek Margit előadássorozatát a Csabagyöngye Kulturális Központban például közel 1200 tizenegyedik évfolyamos középiskolás hallhatta, és a visszajelzések alapján egy nagyon informatív, nagyon szuggesztív előadás volt ez. Talán annál több dicséret az előadót, és a témát nem érheti, minthogy pisszenés nélkül hallgatják végig legtöbbször a fiatalok ezt az előadást. De természetesen itt van a nyakunkon a Garabonciás Napok, amelyről egyébként Perjési Debóra, a Garabonciás Alapítvány munkatársa tartott egy rövid tájékoztatót. Örömteli, hogy 999 után ismét tíz iskola állít jelöltet. Ez nagyon komoly eredmény, és az iskolák részéről is egy pozitív visszacsatolás. Maguk a jelöltek is bemutatkoztak. Évről-évre meglepődöm, hogy milyen fantasztikusan tudnak kiállni és szerepelni, és ezeket a készségeket, kompetenciákat milyen jól fejlesztik és időzítik a Garabonciás Napokra. Jó volt látni a tíz jelöltet, és mindenki nagyon sok sikert kívánt a másiknak, de gondolom magában azt gondolta, hogy alpolgármesterként látja szívesen valamelyikőjüket, miután ő megnyerte. A közösség erejét jelenítették meg az általuk elmondott programjavaslatokban, a szubkultúrák, zenei kultúrák megismerésének fontossága is megjelent, nagyon értékes gondolatokat osztottak meg. Fazekas Anna szociológus tartott egy előadást a fiatalok társadalmi mobilitásáról. Nagyon érdekfeszítő volt. Ez nemcsak fizikai, földrajzi mobilitást jelent, hanem társadalmi rétegek közti előremenetel lehetőségét is. Természetesen Pikó Tamás, mint házigazda az ATK Andrássy Úti Társaskör Új Nemzedék Kontaktpont Iroda vezetője tájékoztatta a fiatalokat a háznak a számukra biztosított lehetőségeiről, és megmutatta azt a hangszigetelt hangstúdiót is, ahol zenélhetnek a fiatalok. Ilyet már láthattak esetleg a nézők több városban, de az, hogy hangszereket is biztosítanak hozzá, szerintem egy speciálisan szuper gondolat. A gitártól a dobon át a keverőpultig, a hangrögzítést elősegítő informatikai eszközökig. Szóval minden van. A társaságot meginvitálta az összejövetel végén tojástartó dobozok felragasztására, mert most éppen ebben a fázisban vannak.

 

– A hangszigetelés miatt, hogy az abszolút jó legyen.

 

A hangszigetelés kialakítására, amúgy Tom Sawyer módra, ő a kerítést úgy festette, hogy meghívott rá mindenkit, és ő maga hátradőlt. Nem így természetesen Tamás, aki élen jár a munkában. Szóval nagyon sok önrészt, saját erőt tettek bele abba, hogy ez szebb és jobb legyen. Így foglalhatnám össze ezt a kétórás etapot, ami egyébként egy játékos, ismerkedős feladattal indult, és ez már megalapozta a jó hangulatot.

 

 

– Szicsek Margit előadásait a változó szülő-gyerek kapcsolatokról valóban nagyon figyelték a fiatalok. Megpróbáljátok egyébként azt is beleépíteni a programokba, hogy ilyen erősebb témákkal keltsétek fel a fiatalok figyelmét? És ők mennyire vevők rá, ezt hogy látjátok?

 

Ehhez meg kell találni azt az előadót vagy azt a szakembert, aki ért a fiatalok nyelvén, és el tudja őket varázsolni, Szicsek Margit egy ilyen személyiség. De hál Istennek nagyon sok ilyen van, többek között a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést is azért alapította az önkormányzat képviselő-testülete, hogy ezeket az embereket elismerje. A Garabonciás Napokat említettük, a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetés átadására is azon belül, a diákpolgármester választás aktusába illesztve kerül sor, amikor tulajdonképpen koncentráltan a legtöbb fiatal vesz részt egy eseményen. Az egyik kitüntetett Ugrai Gábor történelem tanár, aki több mint történelem tanár, nagyon sok olyan helytörténettel kapcsolatos, történetkutatással kapcsolatos egyéb tevékenységet is végez, ami túlmutat az iskolai kereteken. De említhetem a másik kitüntetettet, Medgyesi Istvánt is, aki bűnmegelőzéssel foglalkozott a rendőrség kötelékein belül, egyébként vívóedző. Ő is egy olyan személyiség, aki megragadja a fiatalokat. Aki hiteles, azt elfogadják, és ezek a referenciaszemélyek kincset érnek. Azt gondolom, hogy az önkormányzat akár a kitüntetéssel, akár az egyéb felkérésekkel ki is nyilvánítja, hogy pozitívan értékeli ezeket a személyeket.

 

– Beszéljünk akkor kicsit a Garabonciás Napokról. Most tíz iskola fog indulni a legjobb programokkal, lesz fáklyás felvonulás, és mindig nagy az összefogás a csapatoknál. Van-e valami különlegesség, ami esetleg eddig még nem volt?

 

Eleve az egy különlegesség, hogy 3-4 ezer diák vonul fel, az egy iszonyatos erő, egy iszonyatos tömeg. És ezek a felvonulások, persze nyilván lehetnek olyanok a tömegben, akik egy picit kilengenek, de alapvetően rendezetten szokott lezajlani a felvonulás. Nyilván hangoskodnak, mert fel akarják hívni magukra a figyelmet, hogy ők kapják a legtöbb pontot. De azt gondolom, hogy ez már önmagában unikum. Az összefogás kiemelkedő, valóban barátságok szövődnek iskolák között, iskolások között. Nagyon szépen végigkövethető évről évre, hogy mennyire átformálódott az olykor egészségtelen rivalizálásból a szövetséget eredményező vetélkedésig. Ez egy nagyon jó társadalmi leképezése az ifjúsági generáció fejlődésének, ezt tényleg jó megtapasztalni. Emellett rengeteg kreativitás, rengeteg ötlet van a programokban. Hol egy mély tartalmú előadás megszervezésével, hol egy lenyűgöző flashmob térre vitelével lepnek meg bennünket. Úgyhogy én mindenkinek azt javaslom, hogy az október elsejei vasárnapi felvonulástól kezdve az ötödikei záróakkordig, a diákpolgármester választásig figyeljék, kövessék, és olykor legyenek megértőek ezekkel a fiatalokkal. Ilyenkor egy picit jobban szem előtt vannak. Próbálnak ők viselkedni, de bizony azért előfordul, hogy nagyobb fókuszt kap egy-egy bátrabb fiatal nem éppen dicsérendő viselkedése. Ezt egy picit elnézően kell ilyenkor kezelni, de természetesen mindig az előzetes tájékoztatás és a szabályrendszer is arról szól, hogy be kell tartani a társadalmi normákat, és utólag a megbeszéléseken is visszacsatolunk a pozitívumokra, negatívumokra is.

 

– Évről-évre egyre kreatívabbak, egyre felkészültebbek a fiatalok. Segítség ez abban, összefogjatok velük, konkrét terveket, programokat kovácsoljatok?

 

Ez erőforrás, abszolút. Ha olyan diákvezetőket választanak, akik a garabonciás után is képesek aktívak maradni, az mindig jó, és ilyen jelöltek vannak. A garabonciás után be kell hozni az elmaradott tanulmányokat, utána elkapja őket a szerelem, meg nagyon sok minden, ez persze érthető. Érthető az is, ha a Gara után egy picit eltávolodnak a közélettől. Minden évben vannak olyan személyek, kampányfőnökök, jelöltek, megválasztott vezetők, akik addig-addig ismétlik a javaslatukat, illetve a diákság körében addig-addig hirdetik, amíg egy konkrét rendezvénnyé nem érik. Mindig izgatottan várjuk, hogy kik lesznek a vezetők, és fogadjuk őket a polgármesteri hivatalban töltött első munkanapjukon, ami idén október hatodikán lesz. Aznap reggel nyolcra várja őket polgármester úr, illetve az alpolgármester urak. Kíváncsiak ők és mi is, kik jönnek oda, milyen elképzelésekkel, és látszik-e a szemükben az – a fáradságon és az örömön túl –, hogy tényleg komolyan gondolják az egészet, hogy számítanak ránk és mi számíthatunk rájuk.

 

Végig is szoktak vinni egyébként utána konkrét programokat, terveket?

 

– Minden évben van egy-két olyan program, amit végigvisznek. Sőt több is van, amiről nem tudunk, de nem is kell mindenről tudni. Egyszer csak hallunk egy hírt, hogy elsősegély-oktatást indítottak valamelyik középiskolában, és visszacsatolnak rá, hogy ők ezt megígérték a garabonciáson. És ez mondjuk már áprilisban történik, amikor régen lecsengett a garabonciás, de akkor jutottak odáig, hogy ezt realizálni tudják. Ez mindig nagyon kellemes megtapasztalás.

További programok »

FEL