Varga Tamás: A Csabai Garabonciás Napokon a diákok értéket teremtenek

2023. október 3. 10:54 | Mikóczy Erika

Október első hete Békéscsabán idén is a diákoké, hiszen most zajlanak a 31. Csabai Garabonciás Napok rendezvényei az ország egyik legnagyobb diákfesztiválján. Hogy milyen volt kezdetben és mit adhat most a fiataloknak a Gara, arról Varga Tamás alpolgármestert kérdeztük.

 

– Hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?

Ha nem a könnyűzenei, hanem kifejezetten diák kategóriába sorolt rendezvényeket nézzük, akkor bátran mondhatjuk, a Csabai Garabonciás Napok az ország legnagyobb volumenű ilyen típusú eseménye. Annak a korosztálynak, amely 1992-ben ott volt az indulásnál, ma már a gyermekeit lehet látni a rendezvényeken, esetleg a kampánystábokban. Ez így van nálunk is. Mindkét fiam részt vesz a Csabai Garabonciás Napok programjain, közben én nosztalgiával gondolok vissza az indulásra. 1994-ben amolyan kampányfőnökként vettem részt a Garán. Akkoriban örültünk, ha valakinek az otthonában volt vonalas telefonja, vagy ha valamelyik szülő el tudott fuvarozni bennünket. Ha gyorsan kellett intézni valamit, maximum faxot lehetett küldeni… Mások voltak a körülmények, viszont a kreativitásra építve a kilencvenes évek stábjai is számos olyan kampányprogramot összehoztak, amelyek nagyot szóltak a város életében.

 

– Külső szemlélőként hogyan látja, mennyit változott a Gara?

– A ’90-es évek közepétől már egy kiforrott struktúrára épül a rendezvény, amelyet évről évre a fiatalok, az induló jelöltek, kampánystábok töltenek meg tartalommal. A forma nem változott, de minden évben egyik ámulatból a másikba esünk attól, hogyan képesek újabb és újabb látványos megoldásokat, kreatív ötleteket előhúzni a diákok az ötlettárukból.

 

– Hogyan áll össze a rendezvény struktúrája?

Először az iskolák a saját választási rendszerükben eldöntik, ki lesz a diákpolgármester-jelölt. Kialakítják a kampánystábot, amelynek a tagjai valójában egész nyáron megfeszített munkával készülnek, ötletelnek, ennek eredményeként születnek a programok, amelyeket az adott héten láthatunk. Hétfőn minden jelöltet indító intézmény kitesz magáért a fáklyás felvonuláson, a keddi kampány-happeningen bemutatkoznak a jelöltek tánccal, videóval, egyéb műsorokkal. Szerdán folyamatosan zajlanak a kampányprogramok a Szent István téren, a Csabagyöngyében és más helyszíneken. Csütörtök délután kerül sor a választásra, amikor a jelöltek megméretettnek, és kiderül, ki lesz Békéscsaba diákpolgármestere.

 

 

– Van olyan programelem, amely önhöz kifejezetten közel áll?

A fáklyás felvonulás minden évben a Gara emelkedett momentuma. Engem mindig megfog a fáklyás felvonulás ünnepi hangulata. A koronavírus járvány alatt volt olyan időszak, amikor 500 embernél többen nem lehettek egy rendezvényen. Fáklyás felvonulás akkor is volt, amelyet úgy sikerült megoldani, hogy a csapatokat jól elkülönítve, ötszázasával vonultatták fel a szervezők. A diákok pontosan betartották a szabályokat, hiszen tudták, hogy ha ezeket nem teszik meg, akkor az egész rendezvény léte forog veszélyben. Meg kell azt is említeni, hogy amikor egy héten keresztül többezer diák mozog a városban, akkor nyilván van egy szűk kisebbség, amely nem tartja be a szabályokat, ezzel negatív fényt vetve a rendezvényre. Azt kérem, legyünk türelemmel, és gondoljunk arra, hogy a kicsit deviánsabban viselkedő fiatalokkal szemben több ezren betartják a szabályokat, jól érzik magukat és értéket teremtenek.

 

– Békéscsaba önkormányzata nem szervezője, ugyanakkor támogatója a rendezvénynek. Ez miben nyilvánul meg?

Az önkormányzat pénzbeli támogatást nyújt a szervező Csabai Garabonciás Alapítványnak. Emellett a rendezvény kapcsán együttműködés jellemzi az önkormányzatot; az oktatási, közművelődési és sport osztály munkatársain keresztül szinte napi szintű a kapcsolattartás, kollégáink a rendezvényekben (például a sárkányhajó-bemutató, vagy a sportprogramok) is segítenek. A Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetés átadása a diákpolgármester-választás csütörtöki programjának része. Nem beszélve arról, hogy az eredményhirdetést követően a diákvezetők meglátogatják a városházát, találkoznak polgármester úrral, a városvezetőkkel, átveszik a város kulcsát, és meghozzák az intézkedésüket… Mindig jók ezek a napok Csabán, amikor a diákok feszegetik a saját határaikat, lendületet sugároznak és rengeteg pozitív élményben lehet részük. Emellett olyan barátságok, akár szerelmek szövődhetnek, amelyek hosszú távon kihathatnak az életükre.

További programok »

FEL