Valóra vált álom: átadták a Szeberényi gimnázium sportcsarnokát

2017. április 30. 15:20 | Mikóczy Erika

 

Régi álom volt, hogy sportcsarnokot kapjon a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium Szakgimnázium Általános Iskola Óvoda Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, ahova ma már több mint ezerháromszázan járnak. Az álmot jó néhány évvel ezelőtt az intézmény előző igazgatója, Kolarovszki Zoltán fogalmazta meg, és ma valósággá vált: április 30-án hivatalosan is átadták az intézmény sportcsarnokát a Luther utcai gyülekezeti ház mellett, az evangélikus kistemplom mögött.

 

„Kik az Úrban bíznak, járnak, futnak, szárnyalnak”

„De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el!” – idézte az ótestamentumi igeverset (Ézsaiás 40, 31) Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök püspöke, a csarnok átadását megelőzően, az evangélikus kistemplomban tartott istentiszteleten.

A püspök beszélt arról, hogy most éppen a hivatás vasárnapja, a jó pásztor vasárnapja van. Mint mondta, a test a lélek temploma, egy jó pásztor számára fontos kell legyen a lélek és a test táplálása, karbantartása, erősítése is.

– A magyar nyelv gyönyörűen fejezi ki az egészség szóval, hogy az ember valójában test és lélek együtt, harmóniában. Ma ez sokszor felborul. Vannak, akik nem törődnek a testükkel, emiatt megromlik az egészségük, mások pedig a lelküket hanyagolják el. A templomok közelében álló sportcsarnok nagyon szépen fejezi ki, hogy Isten ajándékaként, a kettőt együtt kell megbecsülnünk, gondoznunk, ápolnunk. A sportcsarnok kiváló hely a testmozgásra, de sok minden mást is el tudok itt képzelni. Jeleztem, hogy jövő májusban ide szeretnénk majd jönni az egyházkerület legnagyobb ünnepével, a missziói nappal – közölte Gáncs Péter.

 

Hála és köszönet a sportcsarnokért

Az istentiszteletet követően a templomból a sportcsarnok elé sétált át a gyülekezet, ahol sportolók gyűrűjében Gáncs Péter püspök és Köveskúti Péter, az iskola igazgatója vágták át a szalagot, adták át ezzel az Evangélikus Egyházközség beruházásban készült létesítményt a látogatóknak.

Teljesen megtelt a nézőtér, a teremben egymás után hangzottak fel a köszönet és a hála szavai. Nagy Lídia, a testnevelés munkaközösség vezetője és Köveskúti Péter megköszönte mindazok segítségét, akik bármilyen módon kivették részüket a sportcsarnok megvalósításából. Az igazgató megjegyezte, hogy sok türelem, spórolás, és gondos odafigyelés is kellett ahhoz, hogy mára az álomból valóság legyen. Elmondta azt is, mi mindenre alkalmas a hely.

– Ebben a sportcsarnokban adottak a feltételek kosárlabda és röplabda mérkőzések játszásához. Kézilabdából nemzetközi szintű, röplabdából országos szintű mérkőzések befogadására alkalmas. Kiváló hely a diákjaink számára, de sportegyesületeknek is igyekszünk helyet biztosítani – tudtuk meg. Köveskúti Péter hozzátette, hogy iskolájukba ma 1311 gyerek jár. Az új csarnokot főleg a nagy gimnazisták használják majd, a kisiskolások maradnak a főépület tornatermében, a legkisebbeknek pedig marad az általános iskola épületében levő kis tornaterem.

Ezt követően kivetítőn nézhetett meg a közönség egy rövid videót, amelyen az iskola diákjai voltak láthatók, amint a város különböző pontjain táncolnak. Aztán megelevenedett a videó, kitárták az ajtókat és a sok-sok diák a küzdőtéren táncolt tovább, könnyeket csalva több szülő szemébe is. Majd körbefogták a tornászokat, akik káprázatos gyakorlatokat mutattak be az új sportcsarnokban.

 

Sporthelyszín volt és igazán méltó sporthelyszín lett

Ahol most a sportcsarnok áll ott sok éven át betonos focipályák voltak. Mint azt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, egykori Rózsásként még ő is sokat focizott ott, és ha akkor valaki azt mondta volna, hogy ott sportcsarnok lesz, valószínűleg nem hitték volna el.

– Nagy öröm, hogy ez mégis így lett, hogy az egykori megkopott sporthelyszínből ma korszerű és igazán méltó sporthelyszín, egy gyönyörű sportcsarnok lett. A gimnázium és ezzel Békéscsaba is gazdagodott egy kiváló sportlétesítménnyel, ahol nagy a küzdőtér, van konditerem és ahol 350 néző kényelmesen elfér. Bízom abban, hogy fiatalok hamar megszeretik majd ezt a helyet, és hogy a civil sportegyesületeknek is lesz itt terük. Végül azt is remélem, hogy aktív labdarúgóként én is kipróbálhatom majd a helyet – mondta a polgármester.

A sportcsarnok átadása vasárnap az NB I-es Eubility Group Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE, valamint az NBII-es Békéscsabi Belvárosi Férfi Kézilabda DSK mérkőzésével zárult. A története viszont még csak most kezd íródni.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL