A reformáció bölcsőjében járnak a mezőberényi evangélikus diákok - videóval

2017. augusztus 24. 18:03 | Zsíros András

Magyar napokat tartanak a németországi Wittenbergben. A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett négynapos programot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke nyitotta meg csütörtökön. A négy nap alatt bemutatkoznak majd a hazai evangélikus oktatási intézmények is, amelyeket többek között a mezőberényi iskola diákjai képviselnek.

Április óta készülődtek előadásukra a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium kiválasztott diákjai. Abban a városban lépnek fel előadásukkal, ahonnan ötszáz évvel ezelőtt útjára kelt a reformáció. A Wittenbergben, csütörtökön kezdődő magyar napokon a tanulók az iskolájukban folyó munkába engednek bepillantást. A műsort úgy állították össze, hogy a nézők minél teljesebb képet kapjanak a magyarországi evangélikus oktatás sokszínűségéről. Így lesz benne egyházi ének, popzene, tánc zumba alapokra, szaxofonszóló, hegedű- és gitárelőadás egyaránt.

A Magyarországi Evangélikus Egyházat az eseményen négy oktatási intézmény képviseli, ezek közé választották a mezőberényit. Az intézmény igazgatója elmondta, nagy megtiszteltetés ez számukra, hiszen mindössze hatodik éve vannak jelen az evangélikus oktatási rendszerben. Dr. Rückné Mező Györgyi szerint szakmai munkájuk elismerésének is tekinthető, hogy a fenntartó őket is választotta.

 

 

Az is fontos szempont volt, hogy Mezőberényben a szlovák mellett német kötődésű evangélikus gyülekezet is működik. Ez utóbbi lelkésze, az iskolalelkészi feladatokat is ellátó Lázárné Skorka Katalin úgy fogalmazott, az utazás lehetősége számukra azért is fontos, mert közelről látva a reformáció bölcsőjének helyszíneit, jobban megérthetik majd az egykori reformátorok mindennapjait.

Magyarországról összesen mintegy kétszáz fő utazik Wittenbergbe. A delegáció ezzel a májusban indult reformáció világkiállítás menetébe kapcsolódik be. Gáncs Péter elnök-püspök elmondta, a wittenbergi magyar napok ötlete akkor vetődött fel, amikor a város a reformáció jubileumi évében látható világkiállítás idejére kölcsönkérte a Magyarországi Evangélikus Egyháztól Luther Márton eredeti, kézírásos végrendeletét, amelyet Budapesten őriznek. A kézirat kölcsönadásáért cserébe kérték a magyar evangélikusok, hogy megmutathassák, hogyan őrzik a reformáció atyjának szellemi örökségét.

A vasárnapig tartó programokon teológiai előadások mellett többek között levetítik majd annak a rajzfilmsorozatnak nemzetközi változatát is, amit a jubileum tiszteletére készíttetett a hazai egyház. A csütörtöki megnyitón a magyar állam részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is részt vett, vasárnap pedig kétnyelvű istentisztelettel zárul a sorozat.

További programok »

FEL