Reformáció 500 – központi és Békés megyei megemlékezések

2017. október 27. 09:55 | Mikóczy Erika

Ötszáz évvel ezelőtt 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel kezdetét vette a reformáció, amelyre országszerte egész évben programokkal emlékezhettünk.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan ezen a hétvégén, illetve október 31-én is rendezvények lesznek. Október 31-én a Papp László Budapest Sportarénában tartják a reformáció jubileumi emlékévének központi megemlékezését. Az egész napos megemlékezést ökumenikus istentisztelet vezeti be, melyre az igei ráhangolást Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök tartja, míg a bűnbánati meditációt és az evangéliumhirdetést Bogárdi Szabó István református püspök. Igét hirdet Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökomenikus Tanácsának elnöke. Az ökumenikus istentiszteleten egy, az ország különböző részeiről verbuválódó, több száz fős kórus is szolgál majd (amelynek tagjai között ott lesznek a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar és a Calandrella Kamarkórus tagjai is, akik Kutyejné Ablonczy Katalin karvezetővel készültek fel).

A megemlékezésen ezután Balog Zoltán miniszter köszönti a megjelenteket, és Orbán Viktor miniszterelnök  mond majd beszédet. A miniszterelnöki beszéd után a népszerű énekes, Molnár Ferenc Caramel „Mely igen jó az Úristent dícsérni” énekfeldolgozását hallhatják a jelenlevők, majd két európai protestáns egyházi vezető: Gottfried Locher és Heinrich Bedford-Strohm köszönti videóüzenetében az ünneplő gyülekezetet.  A délelőtti programot a Duna televízió élőben közvetíti, a délutáni műsort pedig az M5 kulturális csatorna felvételről sugározza majd. Végül a központi rendezvény gálaműsorral fejeződik be, neves színészek és énekesek közreműködésével, valamint reformáció tematikájú filmbejátszásokkal és előadásokkal. A részletes központi program ide kattintva tekinthető meg.

Békéscsabán október 29-én, vasárnap 17 órától lesz zenés ünnepi istentisztelet az evangélikus kistemplomban. Igét hirdet Krámer György, országos irodaigazgató, közreműködnek a békéscsabai protestáns kórusok.

Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban, október 29-én 17 órától Egyedül a hit által címmel lesz program ebből az alkalomból a Békéscsabai Advent Kórus közreműködésével.

Békés megyében október 28-án tartják a megyei protestánsok jubileumi találkozóját Orosházán. A két békési evangélikus egyházmegye közösen ünnepli ezen a napon a reformáció 500. évfordulóját, a részletes program az alábbi plakáton látható.

 

További programok »

FEL