Március 15. - "Hegycsúcs a nemzetnek az ünnep"

2017. március 15. 07:32 | Mikóczy Erika

Március 15. a magyarok számára hegycsúcs, ahol tisztább a levegő, és ahonnan messzebb lehet ellátni, áttekinthető a mögöttünk és az előttünk álló út - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere Budapesten kedden. 

Országszerte, de a határon túl is már tegnap elkezdődtek az ünnepségek, megemlékezések, amelyek ma egész nap folytatódnak. A békéscsabai ünnepséget a 7.Tv-n is nyomon követhetik.

 

Orbán Viktor: Csak egy szívvel és egy akarattal juthatunk előre

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőt írt határon túli magyar honfitársainkhoz március 15-e alkalmából, melyet a Kárpát-medence számos településén, a helyi ünnepségeken olvasnak fel - mondta el Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

"169 évvel ezelőtt ez a nap ébresztett rá bennünket arra, hogy azon az ösvényen, amely az egész nemzet felemeléséhez vezet, csak egy szívvel és egy akarattal juthatunk előre. Mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy 1848. március 15-én vértelen forradalommal vívtuk ki szabadságunkat, de még ennél is nagyobb fegyverténynek tartjuk, hogy amikor meg kellett védenünk frissen szerzett jogainkat, egy emberként álltunk talpra" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő köszöntőjében azt írja: "hét esztendővel ezelőtt ismét lehetőséget kaptunk arra, hogy újraalkossuk és megszilárdítsuk a magyar nemzet egységének fundamentumát. Az elmúlt években olyan erős és stabil anyaországot építettünk, amely segíteni tudja a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön való boldogulását. Rajtunk áll, hogy élve a kapott eséllyel, összefogásunkkal és kitartásunkkal valóra váltjuk-e '48-as hőseink álmait, büszkén hirdetve: "a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez." Legyen tehát béke, szabadság és egyetértés!" - zárta sorait Orbán Viktor.

 

Varga Mihály: ma is Kossuthék művéből élünk

Ma, 169 évvel a 1848-as forradalom után még mindig abból élünk, amit Kossuthék akkor létrehoztak, hogy merjünk azokkal is szembeszállni, akikről azt gondoljuk, erősebbek nálunk - jelentette ki Varga Mihály a Csillaghegyi Polgári Kör Egyesület március 15-ei ünnepségén, Budapesten.

Kossuth államszervező tevékenysége, Petőfi lelkesedése nélkül nem juthattunk volna el a kiegyezéshez és az azt követő aranykorhoz - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Ők hittek és bíztak abban, hogy Magyarország képes megfelelni annak a nemzeti létnek, amelyet az előző nemzedékek készítettek elő - tette hozzá.

Az 1848/49-es forradalomnak és szabadságharcnak mindenki számára más az üzenete, van akinek Széchenyi tenni akarása vagy Petőfi lelkesedése, másoknak a jobbágyfelszabadítás vagy az áprilisi törvények elfogadása, megint másoknak a szabadságharc egy-egy csatájának a felidézése. De mindenki számára egyaránt jelenti a forradalom és szabadságharc a nemzeti érzés kibontakozását, az összetartozást, a függetlenséget, a nemzet nagykorúvá válásának időszakát - mondta.

Felidézte, hogy 1848-ban sok forradalom fellobbant, majd elhamvadt Európában, és Magyarország volt az egyetlen, amely másfél éven át állta a sarat. Ez annak az államszervező tevékenységnek köszönhető, amelyet Kossuth és társai vezényeltek. Ha ma itt lennének közöttünk, ma is iránymutatással szolgálnának - hangsúlyozta.

Arról is szólt, hogy voltak időszakok, amikor tudatosan szembe akarták fordítani a nemzetet 1848/49-cel. Ma viszont lehetőségünk van arra a nemzeti ünnepen, hogy elgondolkodjunk azon, mi tesz bennünket magyarrá - mondta Varga Mihály.

Az ünnepséget, amelyet a csillaghegyi Jézus szíve templomban rendeztek, szentmise előzte meg.

Forrás: MTI

 

 

FEL