A tankönyvek már az iskolákban várják a diákokat

2017. augusztus 29. 17:01 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Több mint 12 és fél millió tankönyv érkezett meg az általános és középiskolákba ebben a hónapban. A fennmaradó mintegy 200 ezer könyvet csak augusztus 31-ére szállít ki a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az intézményvezetők kérésére - hangsúlyozta Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár. A legtöbb békéscsabai oktatási intézményben előre elkészített tankönyvcsomagok várják a diákokat.

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában már minden diáknak összekészítették a pedagógusok a következő tanévre a tankönyvcsomagját. A tanulók szeptember elsején, a tanévnyitó ünnepség után vehetik át a könyveket az iskolában.

– Augusztusban a Könyvtárellátó Kft. jóvoltából rendben megérkeztek a tankönyvek iskolánkba. Intézményünkbe több mint félezer gyerek jár, akik a kormány döntésének értelmében a 2017/18-as tanévtől kezdődően ingyenesen juthatnak a tankönyvekhez. Ez óriási segítség a szeptemberi tanévkezdéskor a családok számára – emelte ki Medovarszki István, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

 

 

A tankönyvcsomagok ára 9 és 15 ezer forint között mozog, mely évfolyamonként változik – mondta Köveskúti Péter, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Iskola igazgatója. Hozzátette: a legdrágább minden évben a kilencedikesek csomagja, mert ilyenkor azokat a földrajz és történelem atlaszokat is meg kell vásárolni, amelyeket négy évig használ egy-egy tanuló.

– Az idei tanév újdonságot hozott, most már elsőtől kilencedik évfolyamig kapják a diákok a tankönyvet ingyenesen. Efölött pedig azok a diákok, akik szociálisan rászorulnak, sokgyermekes családban- nagycsaládban élnek vagy rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, ők kaphatják ingyen a tankönyveket. De dönthetnek úgy is, hogy megvásárolhatják a könyvet, ha ők azokba szeretnének dolgozni, jegyzetelni – mondta Köveskúti Péter.

Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a tankönyvrendelések túlnyomó részét – mindegy 12 millió 700 ezer tankönyvet már kiszállított az oktatási intézményekbe.

– Augusztus 21-el elindult a pótrendelések rendszere. Sem tavaly, sem idén nem fogja akadályozni a tanévkezdést az, hogy a tankönyvek nem értek az iskolákba - hangsúlyozta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára.

A jelenlegi ismeretek szerint nincs olyan hely, ahová nem a megrendelt könyvek érkeztek meg, ahol mégis, ott gyorsan megtörténik ezek cseréje - jelezte az oktatási államtitkár.

További programok »

Itthon

Hősök és mártírok emléknapja

Minden évben, október 31-én emlékezünk a világháborúkban elesett hősökre és mártírokra. Bár a koronavírus-járvány miatt idén a városi megemlékezés Békéscsabán is elmaradt, többen helyeztek el koszorúkat, virágokat, mécseseket a Szabadság téri emlékműnél, és volt, aki a hősök temetőjébe is ellátogatott.
15:05
FEL