Választás 2024: A Helyi Választási Iroda közleménye

2024. március 30. 16:12 | behir.hu

Dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője, a Helyi Választási Iroda vezetője az alábbi közleményben nyújt tájékoztatást a június 9-én esedékes választásokról.

 

Tisztelt Választópolgárok!

 

Magyarország köztársasági elnöke 2024. június 9. napjára tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament képviselőinek választását. A Nemzeti Választási Bizottság ugyanezen napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.

 

Helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása

 

Békéscsabán 17 képviselői mandátum kerül kiosztásra: a 12 egyéni választókerületben a választópolgárok 1-1 képviselőjelöltet közvetlenül választanak, és a töredékszavazatok alapján további 5 képviselő kompenzációs listáról jut a testületbe. Továbbra is közvetlenül a választópolgárok választják a város polgármesterét.

A Nemzeti Választási Iroda 2024. április 19. napjáig értesítőt küld a névjegyzékben szereplő választópolgároknak a legfontosabb tudnivalókról. Azon választópolgárok, akik esetleg nem kapnak értesítőt, a Helyi Választási Irodánál (a továbbiakban: HVI) érdeklődhetnek afelől, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben.

Jelölteket ajánlani a HVI-től igényelt ajánlóíven 2024. április 20-a és május 6-a között lehet.

 

Nemzetiségi önkormányzati képviselők választása

 

Békéscsabán – a hatályos jogszabályok és népszámlálási adatok alapján – az alábbi nemzetiségi önkormányzati választások kitűzésére került sor:

nemzetiség

választás

bolgár

országos

görög

országos

horvát

országos

lengyel

települési, országos

német

települési, területi, országos

örmény

országos

roma

települési, területi, országos

román

települési, területi, országos

ruszin

országos

szerb

települési, országos

szlovák

települési, területi, országos

szlovén

országos

ukrán

települési, országos

 

Jelöltet ajánlani a nemzetiségi önkormányzati választásokon szintén ajánlóíven, 2024. április 20-a és május 6-a között lehet.

Nemzetiségi választásokon az választhat, illetőleg az választható, aki az erre rendszeresített űrlapon kéri nemzetiségi névjegyzékbe vételét. A kérelem legkésőbb 2024. május 31-én 16 óráig nyújtható be. Azon választópolgárok, akiket egyszer (akár a korábbi években) már felvett a választási iroda a nemzetiségi névjegyékbe, mindaddig szerepelnek a nyilvántartásban, amíg nem kérik törlésüket, vagyis kérelmüket nem szükséges megismételniük.

 

A HVI elérhetőségei

 

A HVI vezetője: Dr. Bacsa Vendel jegyző (Békéscsaba, Szent István tér 7., telefon: 66/523-802, e-mail: jegyzo@bekescsaba.hu).

A HVI vezető-helyettese: Dr. Kiss Gyula (Békéscsaba, Szent István tér 7., telefon: 66/523-803, e-mail: kissgy@bekescsaba.hu).

Választási ügyfélszolgálat (névjegyzék vezetése, nemzetiségi névjegyzékbe vétel, mozgóurna igénylése, átjelentkezési kérelmek benyújtása, ajánlóívek igénylése, jelöltbejelentés, választásokkal kapcsolatos általános információ, szavazatszámláló bizottságokkal kapcsolatos feladatok): dr. Csernus Ibolya, dr. Deák Zoltán, Belanka Zsolt, Kemecsei Ákos, dr. László Jenő Csaba, dr. Melis János György (Békéscsaba, Szent István tér 7. földszint 57. iroda, telefon: 66/886-653).

Helyi Választási Bizottsággal kapcsolatos feladatok:

Dr. László Jenő Csaba (e-mail: valasztasibizottsag@bekescsaba.hu).

 

Választással kapcsolatos információk az interneten

 

A választással kapcsolatban bővebb tájékoztatást találnak az interneten a www.valasztas.hu honlapon és a www.bekescsaba.hu oldalon a Választási információk menüpont alatt, ahonnan letölthetők a választási eljárásban használatos űrlapok, formanyomtatványok és a város választókerületi beosztása is.

Dr. Bacsa Vendel

jegyző, a HVI vezetője

 

További programok »

Önkormányzati választások 2024

Hamarosan eltűnnek a választási plakátok Békéscsabáról is

A vasárnapi helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választást követően 30 nap áll a jelöltek és a jelölő szervezetek rendelkezésére a választási plakátok eltávolítására. Amennyiben július 9-e után is fent lesznek a plakátok, bírságra számíthatnak.
2024. június 11. 20:00
FEL