Átvette megbízólevelét Szarvas Péter polgármester – galériával

2024. június 19. 12:00 | Vincze Attila

A Helyi Választási Bizottság elnöke a június 9-i önkormányzati választás eredményének megfelelően átadta megbízólevelét Békéscsaba polgármesterének szerdán. Szarvas Péter – aki immár 10 éve vezeti a települést – október elsején veheti fel az újabb öt évre szóló mandátumát.

A Helyi Választási Bizottság elnöke előbb a június 9-i önkormányzati választást értékelte. Bordás Róbert Mihály elmondta, alapvetően Békéscsabán a választási kampány csendben, a hatályos jogszabályi keretek között zajlott le. Választási kifogást kettő alkalommal nyújtottak be a bizottsághoz, mely közül egyet hatáskör hiányában a Területi Választási Bizottság tárgyalt. A másikat érdemben tárgyalta a testület, mely esetben a kampánytevékenységre vonatkozó szabályok megsértése miatt bírság kiszabásáról döntött. A meghozott határozatokkal szemben 13 esetben éltek jogorvoslattal, ezek közül 12 határozatot a Kúria jogerősen helybenhagyott, egy határozat esetén a Területi Választási Bizottság elutasította a fellebbező beadványt. 

A szavazás napján a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma Békéscsabán 46 722 fő volt. Az urnában lévő, lebélyegzett szavazólapok száma 26 484 volt, ebből 25 842 volt érvényes. A szavazatok összesítését követően a polgármester-választáson az alábbi eredmény született:

 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület): 15 951 szavazat (61,73%)

Bodóczi István (Patrióta Békéscsaba Mozgalom Egyesület): 5389 szavazat (20,85%)

Pap János (Demokratikus Koalíció-Magyar Szocialista Párt-Párbeszéd-Zöldek-Nép Pártján): 2848 szavazat (11,02%)

Gyebnár Dávid (Mi Hazánk): 1654 szavazat (6,4%

 

 

Az eredmények ismertetését követően Bordás Róbert Mihály átadta Szarvas Péter számára a polgármesteri megbízólevelét. A városvezető beszédében kiemelte: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy a csabaiak harmadik alkalommal választották meg polgármesternek, hiszen így már a harmadik ciklusát kezdheti meg október elsején. Hangsúlyozta: az elért eredmény azt bizonyítja, hogy sokan elégedettek voltak a munkájával az elmúlt tíz évben.

– A polgármesteri munka egy szolgálat, a csabaiak szolgálata, és természetesen eddig is ezen szempontok alapján végeztem a munkámat, ez ezután is így lesz. Minden csabai polgármestere szeretnék lenni, teljesen mindegy, hogy fiatal vagy idősebb korosztály, hölgyek, urak, elesettek vagy jómódúak fordulnak hozzám, mindenkinek segíteni szeretnék – fogalmazott. 

Szarvas Péter megjegyezte: a helyiek továbbra is számíthatnak arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően, a pénzügyi fegyelem szem előtt tartásával és a városfejlesztési szempontok előtérbe helyezésével irányítja majd ezután is a polgármesteri munkát.

Hozzátette: a világ változik, így új várospolitikai szempontok is fókuszba kerülnek majd. Például szerinte erősödni fog a környezetvédelmi felelősségük, előtérbe kerül a zöldfelületek fenntartásának fontossága, a közlekedésbiztonsági és városfejlesztési kérdések, valamint a város fiatalokat megtartó képességének erősítése. Megígérte, hogy utóbbin az eddiginél hatékonyabban dolgoznak majd. Megemlítette azt is, hogy mindenki számára elérhető, nyitott polgármester marad a továbbiakban is.

 

Galéria

További programok »

FEL