Hamarosan eltűnnek a választási plakátok Békéscsabáról is

2024. június 11. 20:00 | Vincze Attila

A vasárnapi helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választást követően 30 nap áll a jelöltek és a jelölő szervezetek rendelkezésére a választási plakátok eltávolítására. Amennyiben július 9-e után is fent lesznek a plakátok, bírságra számíthatnak.

Néhány héttel ezelőtt valóságos plakáterdő borította el a békéscsabai utcákat. A vasárnapi választás után két nappal még mindig sok jelölt arcképével és kampányígéretével lehet találkozni a vármegyeszékhely közterein. 

A behir.hu információi szerint a békéscsabai jelöltek és jelölőszervezetek már elkezdték a választási plakátok eltávolítását a közterületekről, az általunk megkérdezett pártok többsége szerint már a héten befejezhetik a munkát.

Dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője megkeresésünkre elmondta, hogy a választási eljárási törvény értelmében a szavazás napját követő 30 napon belül, azaz legkésőbb július 9-ig kell a jelölteknek, illetve jelölő szervezeteknek eltávolítaniuk a választási plakátokat. 

– Elő szokott azért fordulni a választások után, hogy 30 nap elteltével még maradnak kint az utcán plakátok, ilyenkor felszólítjuk majd a jelölő szervezeteket, hogy távolítsák el őket, de legvégső esetben az önkormányzat teszi ezt meg és ennek költségeit viszont tovább hárítjuk a plakátokat kihelyezők irányába – fogalmazott.

Hozzátette: azt hogy kié a plakát, minden esetben a rajta feltüntetett impresszum dönti el, ez alapján pedig könnyen beazonosítható, hogy a politikai hirdetés kinek az érdekében került ki az utcára.

További programok »

FEL