Több választási plakátot is megrongáltak ismeretlenek Békéscsabán

2024. május 2. 18:12 | Vincze Attila

Alig indult el a kampány, máris több választási plakátot megrongáltak a napokban ismeretlenek Békéscsabán. Az elkövetők ellen rendőrségi eljárás indult, amennyiben megtalálják a tetteseket, akár több millió forint büntetést is kiszabhatnak rájuk.

Opauszki Zoltán, a békéscsabai 11. számú választókerület képviselője osztotta meg a napokban közösségi oldalán, hogy ismeretlenek több helyi képviselőjelölt arcával ellátott plakátot is megrongáltak. A politikus bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tisztességes, nem korrekt, nem elfogadható senki részéről a plakátok tönkretétele, illetve a véleményét lehetőleg mindenki a szavazófülkében fejezze ki. 

Április huszadikától az önkormányzati, illetve európai parlamenti választás lezárultáig, azaz június 9-én 19 óráig tart a kampányidőszak, ilyenkor már megszokott látvány, hogy valóságos plakáterdő lepi el a településeket.

 

Egy megrongált plakát a Kétegyházi úton. Fotó: behir.hu

 

Békéscsaba jegyzője megkeresésünkre elmondta, az idei kampányban eddig három olyan plakátrongálásos esetről tudnak, amikor a rendőrség vagyon elleni szabálysértés miatt indított eljárást. Bacsa Vendel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Helyi Választási Bizottság is el tud járni ezekben az ügyekben.

– A Helyi Választási Bizottság vagy eltilthatja az elkövetőt a jogellenes magatartás folytatásától vagy pedig pénzbírsággal is sújthatja. A pénzbírság magánszemély esetében 1.334.000 Ft, egyéb esetekben pedig 4.002.000 Ft, ezek furcsa összegeknek tűnhetnek, azonban a lényeg az, hogy a mindenkori minimálbérnek az ötszöröse lehet a maximális bírság magánszemély esetében, egyéb esetekben pedig a tizenötszöröse – fogalmazott.

A jegyző felhívta a jelöltek és a jelölőszervezetek figyelmét arra, hogy az időjárás viszontagságainak kitett plakátok állapotát folyamatosan ellenőrizzék, és ahol kell, javítsák meg vagy cseréljék ki azokat.

 

További programok »

Itthon

FEL