Vajon melyik gyermek lesz az, akit majd a vasútmodellezés füstje megcsap?

2022. szeptember 23. 15:59 | Such Tamás

Pénteken, a délelőtti órákban startolt a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza által szervezett 18. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé. A háromnapos programfolyam a művelődési házban, a vasútállomás egykori várótermében és a vasútállomás rakodó területén zajlik.

A rendezvény előtt jó negyedórával egy csomó óvodás, általános iskolás nyüzsög a művelődési ház előtérben és a nagyteremben, a modern emberiség egyik első (gyűjtő)szenvedélye, azaz a kisvasutak előtt. (Itt elsősorban az utóbbi 30-40 évre gondolok, amikor Magyarország egyre inkább fogyasztói társadalommá vált.)

 

Nagy József a 18. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádén – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Nagy József a 18. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádén – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Az előtérben meg is lehet vásárolni a pici mozdonyokat, vagonokat, szerelvényeket (a falakon Szeverényi Mihály festőművész festményei erősítik az összképet); a nagyterem színpadán egy hosszú paravánon közlekedési fotókiállítás, a tánctéren pedig egy óriás modulterepasztal kápráztatja el az jelenlévőket.

– Idén a szlovákiai komárnói és a romániai nagyváradi magángyűjtők modelljei emelték nemzetközivé a rendezvényt. A csabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület mellett többek között Szegedről, Vásárhelyről, Budapestről, Tótkomlósról, Medgyesegyházáról, Gádorosról is érkeztek gyűjtők – kezdi nyitóbeszédét Mondi Miklós.

A MÁV Zrt. Szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság igazgatója néhány programot kiemelve elmondja, a vasútállomás várójában egy közel 50 méteres, egybefüggő, működő modulterepasztalt, a művelődési ház nagytermében egy 45 méteres, egybefüggő működő modulterepasztalt, szintén a művelődési ház földszinti kistermében TT 1:120 méretarányú terepasztalokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

A mikrofonnál Mondi Miklós, a balján Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

A mikrofonnál Mondi Miklós, a balján Herczeg Tamás – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– A sors pikantériája – fogalmaz köszöntőjében Herczeg Tamás –, hogy amikor Békéscsabára érkeztem, először a Vasutas Művelődési Ház ajtaján kopogtattam be, hogy van-e munkahely. Ugyanis tudtam, hogy akik a MÁV-nál dolgoznak, azok ingyen utazhatnak a vonaton – a művházasok is a MÁV szolgálatában álltak –, egyszóval nagyon csábító volt.

Az országgyűlési képviselő továbbá megemlíti, hogy megannyi művészt – Agatha Christie-től kezdve Moldován keresztül Cseh Tamásig – ihletett meg ez a csodálatos közlekedési rendszer. Hozzáteszi: miután egy óriási terepasztal előtt állunk, ilyen kicsinek még sosem látta a művelődési házat.

– A vasútmodellezés olyan szenvedély – folytatja –, mint bármelyik: ha van jó néhány modelled, akkor még több kell, mert a legújabbak is kellenek. – Majd felteszi a jelenlévőktől a kérdést: ezek a gyerekek közül vajon melyikük lesz az, akit majd a vasútmodellezés füstje megcsap?

 

Kucseráné Szabó Mária és Meszesán László – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Kucseráné Szabó Mária és Meszesán László, forgalmi csomóponti főnökségvezető – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Azt követően Kucseráné Szabó Mária, a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza intézményvezetője megköszöni a partnerszervezetek munkáját, akik nagyon sokat segíttettek az intézménynek.

– A nagyteremben lévő asztal Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület tagjai hónapok óta azon dolgoztak, hogy a modul és a kiállítás létrejöjjön. Nem mellesleg, a szombaton, a vasútállmáson 10 órakor kezdődő programot a Körösparti Vasutas Fúvószenekar nyitja meg; a rezesek egyik fuvolistája Mohácsiné Szeverényi Ágnes, az egyesület elnöke is. A pálya szabad, indulnak a vonatok – zárja a megnyitót Oszlács Oszi Norbert, aki nemcsak mint moderátor, hanem egyesületi tagként is jelen van.

És akkor: ITT! megnézheti, hogy milyen izgalmas programok várják – a korábbi tapasztalatok szerint – a három-négyezer érdeklődőt a hátra maradt két és fél napon.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL