Szeptember végén ismét jön a Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé

2019. szeptember 10. 13:08 | Mikóczy Erika

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét Békéscsabán, szeptember 27-étől 29-éig. A vasútmodellek, az élethű épületek, mozdonyok, vonatok mini valósága mindig elvarázsolja a kicsiket, nagyokat, és az élményt csak tetézi a mozdonyparádé. A VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza és a Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub ismét a nem mindennapi rendezvényre készül.

Mohácsiné Szeverényi Ágnes intézményvezető úgy fogalmazott, hogy akár a rendezvény mottója is lehetne a következő: 3 nap, 33 kiállító, 3 helyszín. A programoknak ugyanis nemcsak a művelődési ház ad majd otthont.

– Már tavaly és tavalyelőtt is bevezettünk egy új helyszínt, a vasútállomás egykori várótermét. Ha szemben állunk az állomás épülettel, ez a baloldali, jelenleg üresen álló, 200 négyzetméteres terem, amit „belakunk" a rendezvény idejére modulokkal és terepasztalokkal. Idén még egy új helyszínünk lesz, a Rokka Rendezvényház, ami az Andrássy út 73. szám alatt található, az Andrássy gimnáziummal szemben. Várhatóan a rendezvény kiemelkedő eseménye lesz most is a mozdonyparádé és vonatoztatás, amikor a békéscsabai vasútállomás raktári rakodóvágányain az erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek és kézihajtány várja majd az érdeklődőket. A vasútállomás várójában pedig idén is lesz Legó város, működő vasúttal, villamossal – tudtuk meg Mohácsiné Szeverényi Ágnestől.

 

Szeverényi Ágnes: A valóságnál 87-szer kisebb világba varázsoljuk az érdeklődőket

 

Az intézményvezető elmondta, hogy a kiállítók tekintetében szinte régiós találkozóról lehet beszélni, ugyanis a modulrendszer a szolnoki, debreceni, szegedi, békéscsabai klubok és egyéb magángyűjtők moduljaiból épül majd fel. Ez olyan látványosság lesz, ahol 50-80 folyóméteren zajlik a forgalom, a valóságnál 87-szer kisebb világban.

Újdonságként és kuriózumként jelenik meg a rendezvényen a Viesmann Modellgyártó Kft. bemutatója és vására, amely a művelődési ház kétszáz négyzetméteres nagytermében kap helyet. A társaság „kézműves bütyköldét” is működtet majd, ahol akár segítséggel szerelhetik össze a tereptárgyakat a gyerekek és az apukák, anyukák, nagyszülők. Szintén színesíti a programot a 10 éves a Viharsarok vasútja blog fotókiállítása, valamint Felek Ferenc-Tasnádi Tamás: A 125 éves Alföldi Első Gazdasági Vasút története című könyve. Emellett szerepel a programban például szakmabemutató, ahol a jegyvizsgáló, a mozdonyvezető és a járműszerelő munkáját ismerhetik meg az érdeklődők, de lesz játszóház a gyerekeknek. A családoknak a legkisebb babákat sem kell a nagyszülőkre hagyniuk, ha el szeretnének menni a rendezvényre, hiszen a művelődési házban babaszoba is működik.

A kiállításra és a programokra szeptember 27-28-29-én 9 és 18 óra között várják az érdeklődőket, a mozdonyparádéra pedig szeptember 28-án, szombaton 10-16 óráig.

További programok »

FEL